Nem érvényes a kezdeményezés

2022.05.15. 10:30

Nem lesz helyi népszavazás Gárdonyban

Még 2020. szeptember 14-én kezdeményeztek népszavazást gárdonyi független képviselők – Eötvös Pál Árpád, Sipos Balázs Gábor és Bálint Zoltán László – a Helyi Választási Bizottság vezetőjénél.

FMH

Forrás: FMH-Archív / FG

Hat kérdést intéztek a lakossághoz, ám az aláírások begyűjtésére a rendelkezésre álló 30 napot nem tudták végigvinni akkor – életbe lépett a koronavírus-járványra vonatkozó veszélyhelyzet. A kezdeményezést nemrégiben folytathatták a fennmaradó időben. A kellő aláírásszámot azonban nem tudták összegyűjteni.

A hat kérdésből álló, 2020- ban indított népszavazási kezdeményezés többek között a gárdonyi strandok beépítésével, a beépítési magasságokkal, illetve a zöldterületek besorolásának változatlanul hagyásával, illetve a társasházak építésének lehetőségeivel foglalkozott. A helyi választási bizottság 2020. október 6-i határozatával döntött a benyújtott kérdések hitelesítéséről. A veszélyhelyzet ismételt hatálybalépése miatt azonban az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló 30 napos határidő 2020. november 5-én megszakadt. 

Az ezen időpontig összegyűjtött aláírásokat tartalmazó íveket a kezdeményezők átadták a választási iroda vezetőjének. A vészhelyzet megszűnésével lehetőség volt az aláírásgyűjtés folytatására: április 10-én át is adta újból a helyi választási iroda vezetője az íveket a kezdeményezőknek. Az ő képviselőjük azonban április 29-én csak néhány aláírásgyűjtő ívet adott vissza aláírásokkal a választási iroda vezetőjének. 

Lapunk érdeklődésére Tóth István polgármester elmondta: a 2020 novemberében és 2022 áprilisában átadott aláírásgyűjtő íveken az aláírások száma jóval kevesebb, mint a vonatkozó törvényben, önkormányzati rendeletben meghatározott minimális aláírásszám. Így a népszavazási kezdeményezés nem érvényes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában