Október 11.

2022.10.11. 14:00

Ma van a leánygyermekek nemzetközi napja - Mit mondanak a fehérvári anyukák?

Gyermek vagy leány? – tették fel a kérdést régen az emberek. Ma szerencsére már nem nagyon hallani ilyet, hiszen mint tudjuk: a leánygyermek is gyermek! Október 11-én van a leánygyermekek világnapja, megkérdeztük hát a lányokat nevelő édesanyákat, miért is olyan nagyon jó leánygyermeket nevelni.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita

2011 óta, az ENSZ javaslatára lett október 11-e a Leánygyermekek Nemzetközi Napja, melynek fő üzenete a lányok jogaira való figyelemfelhívás. Beletartozik ebbe a kérdéskörbe a lányok oktatása, a korai kényszerházasságok kérdése, de még az esélyegyenlőség és az erőszak témája is. Fejér megye hozza az átlagot a fiú-lány arányok kérdésében: 2021-ben is több százzal több fiú él, mint lány, s nem csak fiatal korig, de egészen kb. 55 éves korig. Ekkor azonban hirtelen megfordul a demográfia és többen lesznek a nők, mint a férfiak.

Forrás: Kovács Krisztina

A kis-nagylány a családban igazi ajándék anyának, apának egyaránt. Erről így vallanak fehérvári szülők:

Miért csoda, ha van lánygyermeke az ember gyermekének? Mert tanít, mert tükör… Mert látod benne önmagadat! Mert fantasztikus, hogy aztán kapsz egy csodás "vőt", aki szereti és tiszteli őt, majd unokákkal ajándékoz meg! Mert példakép nekem, ahogy fejlődik és kitart és változik.

– így fogalmazta meg például Kovács Krisztina. Más pedig ezt mondta: „mert jó látni, ahogy lányosan cseperedik, ahogy öntudatra ébred”. És van, aki ezt gondolja: „Mert olyan mintha te lennél, csak sokkal szebb, jobb és okosabb kiadásban. Így hát ő te vagy egy jobb okosabb és szebb kiadásban. Ki ne szeretné ezt?!” 

Egy kőszárhegyi anyuka is mesélt, ő így foglalta össze: "Érzelmes témákat hol csajos kacagással, hol mélyebben kivessézünk. Divatos szetteket csak vele jó próbálni, stylist üzemmódban. Hajfonás, frizurakészítés nagyszerű dolog vele, ahogy az együtt főzês, sütés örömteli pillanatai is ilyenek. S hát a bùjás, cirógatás meghitten..." . Hasonlóan "csajos" dolgokat melített egy pici, óvodás kislány velencei anyukája is: lánygyermeket nevelni "visszaadja azt az igazi babázás örömét! Szoknyába, ruhába öltöztetni, fésülni a haját, imádom fonni a kis haját, masnit tenni bele, gyönyörködni benne!" - sorolja, és hozzáteszi: "Imádom azt a sok rózsaszínt!" 

Volt, aki így fogalmazta meg: „Jó érzés tudni, hogy manapság bármi lehet belőle és ezt el is mondom neki!”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában