Frissen Fejérből

2023.02.17. 20:00

Olvasónk és mi sem tudtuk kideríteni, hol lehet higanyhulladékot leadni

Ha egy háztartásban eltörik egy higanyos láz- vagy hőmérő, a feltakarított higanyt és a higannyal szennyeződött ruhákat, eszközöket hová lehet leadni? Szabályosan szeretnék megszabadulni a veszélyes hulladéktól, de nem lehet – keresett meg bennünket fehérvári olvasónk. Nekünk is időbe telt, amire kiderítettük, „róka fogta csukát” talált.

Borsányi Bea

Forrás: Illusztráció: Pexels

Vélhetően olvasónk is megfutotta a maga köreit a témában. A kérdés azért sem egyszerű, mert jó néhány éve nem lehet már olyan eszközöket – így láz- vagy hőmérőt – kapni, amelyekben higany található. Ettől persze jócskán akadnak még háztartások, ahol használnak ilyeneket, sőt vannak, akik ma is jobban bíznak a régi lázmérő pontosságában, mint a modern, digitális változatban. 

Nos, ha hulladékról van szó, első körben értelemszerűen egy hulladékszolgáltató céget keres fel az érdeklődő. Mi is ezt tettük. Megkérdeztük a megye nagy részében jelen lévő Depónia Nonprofit Kft.-t, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy mivel higanyhulladék átvételére és kezelésére a cég nem rendelkezik engedéllyel, ezért a kérdésre sem tudják a választ. Egy biztos: náluk nem lehet leadni ilyen jellegű hulladékot. Azt javasolták, miután mérgező anyagról van szó, kérdezzünk rá a megyei kórházban, vagy egy gyógyszertárban.

A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktatókórházban aztán kiderült, nem tartozik a feladatkörükbe higanyhulladék, illetve higannyal szennyezett ruházat átvétele, a kérdéssel a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz irányítottak. Onnan szintén azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az NNK nem foglalkozik hulladékkezeléssel, ezért kérdésünket a témában illetékes Energiaügyi Minisztériumnak továbbították. Íme a tőlük kapott tájékoztatás, ami tehát a megfelelő helyről érkezett:

„A higanyt tartalmazó eszközök forgalomba hozatalát az 1907/2006/EK rendelet tiltja, így a lakossági termékekben például lázmérőkben 2009 óta már nem lehet higany. A korábbi, higany tartalmú lázmérők esetében keletkezett hulladék a 20 01 21 (fénycsövek és egyéb higanytartalmú hulladékok) hulladékazonosító kód (HAK kód) alá sorolható be. Mivel ezek esetében a jogszabály nem ír elő átvételi kötelezettséget, a hulladék birtokosa a legnagyobb gondossággal abban az esetben jár el, ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltatójától tájékoztatást kér arról, hogy mely hulladékudvar vagy hulladékkezelő veszi át.” 

És ezzel körbe is értünk. Róka fogta csuka, csuka fogta róka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában