Előadás

2023.09.20. 20:00

Az AUKUS megállapodásról tartott előadást Tenczer Ádám Székesfehérváron

Tenczer Ádám a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Kapcsolatok kutatója tartott előadást szerda délután Székesfehérváron.

Déri Brenda

Fotó: Déri Brenda / FMH

A fiatal kutató előadásában az AUKUS megállapodás létrejöttét boncolgatta, illetve az egyezmény aláírása utáni ’következményeket’, történéseket. De mi is az AUKUS? – merülhetett fel a többségben a kérdés, hiszen egy személy kivételével senki nem jelezte kézfeltartással a közönség soraiból, hogy ismerné a fogalom jelentését, amikor az előadó efelől érdeklődött. Mint azt Tenczer Ádám is ismertette, az AUKUS voltaképpen egy 2021. szeptember 21-én kötött védelmi megállapodás, melyet a britek, az amerikaik és az ausztrálok kötöttek. Célja, hogy az ausztrálokat felszereljék nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal. Ám azzal, hogy az ausztrál kormány aláírta az AUKUS-t felrúgott egy korábbi megállapodást Franciaországgal, amelyben azt fogalmazták meg, hogy a franciáktól vásárolnak tengeralattjárókat. Az ausztrálok lépését a franciák finoman szólva is zokon vették és hátba szúrásnak titulálták. 

A kutató arról is beszélt még, hogy stratégiailag mennyire jelentős az AUKUS és mekkora elköteleződést jelent azoknak a feleknek, akik megkötötték.

Fotó: Déri Brenda / FMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában