„Távolabbra láttam, mert óriások vállán álltam”

2023.11.02. 19:00

Így segítsük a gyereket céljai elérésében - erről szólt az MCC Szülők Akadémiája csütörtöki előadása

A Mathias Corvinus Collegium november 2-i Szülők Akadémiája programjára pszichológus szakembert hívott vendégül. Sárkány Dominik a teljesítmény támogatásának lehetőségeit mutatta be az érdeklődő szülőknek.

S. Töttő Rita

Sárkány Dominik az MCC Szülők Akadémiája székesfehérvári előadásán

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Gyakorlati példákon keresztül mesélt Sárkány Dominik pszichológus a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szülők Akadémiája előadásán arról, hogyan támogathatják a szülők gyermekeiket céljaik elérésében. A „Távolabbra láttam, mert óriások vállán álltam” newtoni idézet volt az előadás címe, amely jól példázza a szülői támogatás fontosságát akkor, amikor a fiatalok testi, gondolati, érzelmi változásokon mennek keresztül, miközben az életben is fontos célok, teljesítmények állnak előttük.

Östör Annamária, a székesfehérvári MCC vezetője a feol.hu-nak elmondta: az MCC olyan Alapítvány, amely tehetséges gyerekkel foglalkozik, Székesfehérváron, megyeszékhelyeken s a Kárpát-medencében egyaránt. Éppen ezért fontos, hogy a gyerekek ne csak a beléjük öntött tudást kapják, hanem az érzelmi fejlődésükről, a lelkükről is gondoskodjanak. Ehhez járul hozzá a szülők számára szervezett akadémia is. 

- A mostani előadás és az év folyamán szervezett többi is arról szól, hogyan értsük meg a gyerekünket, hogyan tudjuk a szülők szemüvegén keresztül nézni a világot, hogyan értsük meg a fiatalok problémáit, hogyan könnyítsünk azon a nem egyszerű generációs határvonalon, amely minket elválaszt - fogalmazott. 

 A pszichológus szakember tehát arról szólt a szülőknek, hosszútávon hogyan támogathatják a fiatalokat mentális ellenállóképességük fejlesztésében és pszichológiai jóllétük megőrzésében – a nehéz időszakokban is.

- Fontos szempont ugyanis a fiatalok életében, hogyan fejleszthető a mentális ellenállóképesség s ez hogyan jelenik meg az iskolai vagy éppen a sportolói közegben - mutatott rá a szakember, aki elsősorban ezúttal az általános iskolás és gimnazista korosztály támogatásához nyújtott segítséget a szülőknek. A leggyakoribb korosztályi problémák kapcsán pedig hozzátette: - A koncentráció időtartama beszűkült, továbbá a reális elvárások megtalálása sokkal nehezebb, mert a közösségi médián sokszor a tökéletes képet látják a társaiktól, a felnőttektől. A koronavírus járvány is nagy hatással volt a mai fiatalokra, amely elsősorban a társas kapcsolatok kialakításában, a kezdeményezőkészségben okoz ma nehézséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában