Megkezdi két blokk leállítási folyamatát

2024.06.11. 19:44

A LIBERTY bezárja dunaújvárosi kokszolóját

A LIBERTY Dunaújváros megkezdi két kokszoló blokkjának leállítási folyamatát, amelyek egyre kevésbé voltak hatékonyak, nehezen karbantarthatóvá váltak, és veszteséget termeltek a piaci túltermelési kapacitások miatt.

Forrás: DH

A kokszgyártás június 12-én (szerdán) befejeződik, de a leállítási folyamat több hónapot vesz igénybe. A vállalat szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy a bezárás biztonságosan és a lehető legkörnyezetbarátabb módon történjen. A kokszoló blokkok leállítása jelentősen csökkenti az üzem CO2- és porkibocsátását, mely tisztább levegőt eredményez a helyi közösség számára is.

 A társaság mindent megtesz az érintett munkavállalók átképzése és más üzleti tevékenységekbe való átcsoportosítása érdekében. Ennek megfelelően a LIBERTY Dunaújváros együttműködik a szakszervezetekkel és a hatóságokkal egy átállási terv kidolgozásában.

A LIBERTY jelentős beruházásokat tervez a következő öt évben annak érdekében, hogy a LIBERTY Dunaújváros karbonsemleges acélgyártóvá váljon, amely fejlesztések az üzletág technológiaváltásának legnagyobb lépései lehetnek.

 A LIBERTY a közelmúltban szerződést írt alá a CISDI Engineeringgel a dunaújvárosi elektromos ívkemencés technológia telepítésének megvalósíthatósági tanulmányáról, mely új technológia a zöldacél-gyártás révén mintegy 80%-kal csökkenti majd a közvetlen CO2-kibocsátást.

Született ʼ56 júliusában – élt 68 évet

Három évvel ezelőtt jelent meg ez a cikk a Magyar Vas- és Acélipar Egyesülés kiadványában. 

„Emberi léptékben számolva a hatvanöt éves kor ma a nyugdíjazást, a jól megérdemelt pihenés kezdetét jelzi,  de az ISD Kokszoló Kft. életében több generáció együttes,  sikeres munkájának eredményeit jelenti napjainkban. A Dunai Vasmű létesítését elrendelő 1949-es kormányzati döntéssel – amelynek értelmében a Duna partján,  az akkori Dunapentele határában kohászati komplexumot hoznak létre –, Magyarországon megteremtették a hazai kokszgyártás és kohászat alapjait, és ezzel egy teljesen egyedülálló szakmakultúrát is. A Kokszolómű építése 1952-ben kezdődött meg. A beruházás alatt felmerült számos akadály elhárulása után az első kokszkitolás 1956 júliusában történt meg az I. számú kokszolóblokkon. Az elmúlt 65 évben sok változtatás, fejlesztés történt, de talán a legfontosabb, hogy az itt dolgozó emberek munkájának köszönhetően tovább öregbítheti éveit Magyarország egyetlen kokszolója. Cikkünk rövid történelmi áttekintést nyújt a kezdetektől napjainkig, s talán választ ad a jövőt illető kérdésekre is.” (Forrás: Magyar Acél - V. Évfolyam: 65 éves a kokszgyártás a Dunaferrben - részlet)

Sajnos már nem! Élt 68 évet.

Cikk forrása: duol.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában