481 éve foglalták el a törökök Székesfehérvárt

1543-ban Székesfehérvár török kézre került. A harcok során a város védő Varkocs György várkapitány hősi halált halt. Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere a város 1543. évi eleste és Varkocs György hősi halálára emlékezve, néma főhajtás mellett koszorút helyezett el a várkapitány szobránál kedden.

Gombor Lili

A Varkocs Györgyöt ábrázoló szobor talapzata a régi várfal köveiből készült

Fotó: Gombor Lili / FMH

A székesfehérvári Fő utcán sétálva könnyen felfedezhető Varkocs György egykori várkapitány szobra, aki a város 1543. évi ostrománál, szeptember 3-án halt hősi halált. Jóllehet, a várost a törökök vették ostrom alá, a várkapitány halála csak részben szárad az ő lelkükön. A legenda szerint a város lakosságának elege lett a harcokból, ezért a Varkocs György vezette kitörő csapatokat kizárták a városból, s a bezárt városkapu túl felén a törökök végeztek a várost addig védő katonákkal. A török aztán megszegte a szabad elvonulásra vonatkozó ígéretét és leszámolt a magyarok lakta várossal. A város védelmében hősi halált halt várkapitány emlékére 1938-ban állítottak szobrot Székesfehérváron. A szobor Erdei Dezső alkotása, mely a 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére megújult.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában