Művészet

2017.09.26. 11:00

Földi Péter alakjait sokszor szülőfalujának lakói ihletik

Lenyűgöző méretekben és színekben megfestett képekkel mutatkozik be Földi Péter festőművész a fehérvári közönségnek a Szent Korona Galériában.

Bokros Judit

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban október 14-ig tekinthető meg Földi Péter festőművész kiállítása, amely kapcsolódik a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményéhez.

A Szent Korona Galériában nagyméretű, színekben, formákban bővelkedő, szimbolikus tartalmú képek kaptak helyet, amelyek egy része szakrális témájú. A somoskőújfalui, Kossuth-díjas művész, aki tanított szülőfaluja iskolájában és főiskolán is, így vallott a szakralitásról:

- Minden életnek, így a somoskőújfaluinak is megvan a maga szakralitása. Az én küldetésem az, hogy az ottani valóságot, az emberek erőfeszítéseit, különböző léthelyzetekben való megnyilvánulásait bemutassam. Ezzel az emberi méltóságot, tisztességet a művészeten keresztül láthatóvá tudom tenni.

Földi Péter festőművész
Fotós: Pesti Tamás

A galériában elhelyezett festmények a 2000-es évek elejétől napjainkig tartó időszakból valók, és így együtt Fehérváron láthatók először. A Bibliához kötődő művek még sosem voltak bemutatva ebben a formában – mesélte az alkotó, aki hozzátette: a hatalmas képek lassan, akár 4-5 évig is készülnek, bár nem folyamatosan. Némelyiken utólag javít, ha nincs egészen megelégedve.

A modellek akár helybeli emberek is lehetnek
Fotós: Pesti Tamás

A festmények szereplői sokszor somoskőújfalui emberek, ám ábrázolásuk nem mindig tudatos. Sokszor a művész is utólag fedezi föl a hasonlóságot egy-egy helybelivel. A szülő- és lakóhely tehát úgymond „megszüli” a maga modelljeit.

Az Én Istenem, én Istenem című kép
Fotós: Pesti Tamás

Érdekes, hogy Földi Péternek nem több, hanem kevesebb ideje jut az alkotásra, amióta nyugdíjas – tudtuk meg tőle. Most ugyanis sokszor lefoglalják az unokák, a családi teendők, ezért ritkán tudja csak a festésre szánni az időt. Mindez persze örömmel tölti el, még ha kevesebb kép is készülhet. A galéria tárlatán, a hétköznapi és a szakrális témájú festményeken valóban fölfedezhető az egyszerűség és az emelkedett tartalom kettőse. Érdemes megfigyelni a szimbolikus formákat, különleges állatalakokat – madarak, kígyók – is. A képekről valami nagyon ősi üzenet is áramlik felénk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában