az első női Malév-pilóta

2017.11.04. 11:00

A kék madár beteljesült álmai – Czigány Ildikó új kötetéről mesélt

Végül is minden egyvalamiért történik: azért, hogy majd egyszer megírja – vonta le a konklúziót beszélgetős estje végén a több kötetes Czigány Ildikó, aki az élet számos területén próbálta ki magát. A repülés és az állatok szeretete azonban örök – derült ki. 

Bokros Judit

Volt jógaoktató, karate edző, dolgozott a Fővárosi Állat- és Növénykertben, s ami talán a leglátványosabb és legkülönlegesebb minden korábbi munkája közül: ő volt hazánk – és egyben a Malév – első női utasszállító pilótája. Czigány Ildikó, a költő, író, zenei szerkesztő Czigány György lánya volt Bakonyi István irodalomtörténész vendége a Királykút Emlékházban.

Természetesen főleg az irodalomról esett szó, hiszen Ildikó sok élményét sűrítette prózai vagy lírai műfajú írásokat tartalmazó kötetbe. A legújabb ezek közül A kék madár álma, amellyel behatóbban is megismerkedhettünk a beszélgetős esten.

Bakonyi István mellett egy nagyon dekoratív, de maníroktól mentes, közvetlen hölgy foglalt helyet. Valahogy áradt belőle a pozitív kisugárzás, ám nem az erőltetett, csak azért is optimizmus okán, hanem azért, mert Czigány Ildikót egyszerűen ilyenné formálta az élet. S persze, alapvetően otthonról hozott több jó tulajdonságot, például érdeklődést, kíváncsiságot a világ iránt, meg tehetséget az íráshoz, a dolgok lényegének felismeréséhez, megmutatásához. Ez érződött frissebb, kötetbe rendezett írásain is, amelyeket Bakonyi István elismerő szavakkal méltatott.

Vendége mindjárt kezdésként elárulta: édesapja bizony nem csupán az irodalom vagy a zene iránt keltette föl az érdeklődését, hanem ő volt az, aki annak idején, kislányként rendszeresen kivitte a ferihegyi repülőtérre nézelődni. Talán már ekkor megalapozta lánya repülés iránti vonzalmát, ám Ildikó ekkor még „rendes” pályát választott. A zenei közeg hatására a Zeneakadémia zenetörténet szakára felvételizett, és ott is szerzett diplomát, ám eközben megerősödött benne a vágy a repülés iránt. Egészen pontosan egy párizsi, nem egészen veszélytelen út alkalmával döntötte el, hogy ha ezt túléli, akkor bizony pilóta lesz – mesélte közönségének.

S lőn: annyira elszánt volt, hogy megtudta, miként lehet valakiből pilóta, majd elvégezte a szükséges képzéseket. Még annak ellenére sem adta fel az álmait, hogy egyesek epés megjegyzéseket tettek. Ráadásul a képzések során igen komoly trauma érte: elveszítette akkori szerelmét, akivel együtt is repültek. Mégsem adta föl, mindez inkább megerősítette benne a szándékot. Így aztán ő lehetett az a nő, aki közforgalmi utasszállító pilótaként elsőként fölszállhatott egy Malév-géppel.

Czigány Ildikóval Bakonyi István beszélgetett a Királykúton. A szerző megjegyezte: az a bizonyos kék madár végül is ő maga (Fotó: Pesti Tamás)

A repülés kapcsán leginkább a szabadság élményéről beszélt, arról, milyen föntről, másként látni, érzékelni a világot. A szeretett hivatástól végül a Malév megszűnésével vett búcsút, s Ildikó úgy döntött: máshol sem akarja folytatni a repülést. Egészen más, az egészséges életmódhoz kötődő területeken próbálta ki magát: megismerkedett a jógával, a karate-val, képesítést szerzett, oktatott. Aztán, a szintén a gyermekkorból eredő állatszeretet miatt demonstrátorként munkát vállalt az állatkertben, majd a Szent István Egyetemen lett állatorvosi asszisztens.

A sokféle érdeklődésnek és munkának köszönhetően bőséges tapasztalatokat szerzett az emberekről, az állatokról, a természetről, ezek kapcsolatáról. Gondolatait, meglátásait régóta szereti írásban kifejezni (a zene kapcsán is leginkább kritikákat szeretett írni), így születtek meg kötetei.

A kék madár álma című új könyvből fölolvasott írások igazolják az elmondottakat, és egy érzékeny, gyakorlatias, de filozofikus szemléletű emberről adnak képet. Aki szívesen mereng azon, hogyan alakult át mára állat és ember viszonya, mit jelent meglátni a Balatont, vagy hosszú órákon át a levegőben lebegni a cél felé.

Már készül a következő könyv is, amiben az állatok mellett a gazdik is szerepet kapnak – tudhattuk meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában