fotóművész

2017.12.22. 08:30

Kiállít a mozdulatok fotósa, Rideg Ferenc

A sárkeresztesi fotóművész, Rideg Ferenc 50 éve van a pillanat nyomában. Életműve esszenciájából válogatott kiállítása január 14-ig tekinthető meg A Szabadművelődés Házában.

Majer Tamás

ridegf

Rideg Ferenc a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (Mafosz) bronzdiplomás fotóművésze.

Ötven éve a honvédségnél kezdett el fényképezni, Tárnok Gyulától tanulta volt meg a fotózás alapjait. Folyamatosan tanulva, autodidakta módon fejlesztette önmagát.

Reklámfotós és fotószakkör vezetői tanfolyamot is elvégzett. 15 éven át vezette az Alba Regia Fotóklubot.

Rideg Ferenc fő fotótémái az emberábrázolás, a tánc-, a táj- és az aktfotózás Fotó: Igari Balázs

- A fiatal generációt a fotózásra, az esztétikumra nevelte – méltatta ekképp munkásságát jubileumi kiállításának megnyitóján Posfai Attila, a Székesfehérvári Fotóklub vezetője.

Rideg Ferenc lapunknak nyilatkozva felidézte, hogy az Építők Pintér Károly Fotóklubjával hétvégente anno bebarangolták Magyarországot. A fotóstúrákon érdekes tájakat, embereket, régi épületeket, izgalmas fotótémákat kerestek.

- Engem leginkább a mozgásábrázolás fogott meg, ezért fotóztam sokat balettot. Rendszeresen jártam Budapestre és Győrbe a táncosokat fotózni – emlékezett. Egyidejűleg kiemelt témájává vált az emberábrázolás is. Pályájának fontos szakasza volt az aktfotózás.

- 1986-ban volt az első önálló fotókiállítása. Hihetetlen nagy dolognak számított akkoriban, hogy aktfotók is falra kerülhettek. Azt a kiállítást a mostanival együtt még 25 követte – mondta el lapunknak Rideg Ferencnétől, az alkotó feleségétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában