Hozzájuk nőtt ez a koncerthelyszín

2018.07.30. 09:00

Hatvan éve csendültek föl először a Beethoven-estek dallamai Martonvásáron

Ünnepi hangversennyel zárult a kastélyparkba szervezett Beethoven-estek sorozata. Hatvan éve csendültek föl először a zeneszerző művei a sziget színpadán.

Bokros Judit

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A neves zeneszerző, a Martonvásárhoz, illetve a Brunszvik-családhoz kötődő Ludwig van Beethoven emlékére rendeznek nyaranta koncertsorozatot a Brunszvik-kastély parkjában található tó szigetén. Az idén jubiláltak a Beethoven-estek, az első koncert ugyanis hatvan évvel ezelőtt hangzott el ezen a páratlan hangulatú helyszínen. A múlt szombaton éppen ezért ünnepi hangversennyel zárta a három estés nyári sorozatot a szervező Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

A programok azonban már délután elkezdődtek: a zenebarátok ingyenesen vehettek részt például Kolonits Klára ária-délutánján a kastélyban, a park hatalmas platánfája alatt pedig rézfúvós zenét hallgathattak. A környék újra megtelt pihenő, klasszikus zenére éhes emberekkel, akik hosszú sorokban, türelmesen sétálva haladtak aztán a szigetre, az esti fő attrakció helyszínére.

A jubileumi év kapcsán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatóját, a szombati ünnepi hangverseny karmesterét, Hamar Zsoltot kérdeztük.

Kolonits Klára operaénekes áriákat adott elő a kastélyban
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A zenekar, előbb Magyar Állami Hangversenyzenekarként, majd húsz éve Nemzeti Filharmonikus Zenekarként, hatvan éve játszik itt nyaranta. Ez idő alatt olyan géniuszok léptek föl Martonvásáron, mint például Ferencsik János, vagy a japán dirigens, Kobayashi Ken-Ichiro, illetve Kocsis Zoltán. Hallani egykori kollégák régi történeteit, egyebek mellett arról, a kultúra néhány évtizede annyira fontos és meghatározó volt, hogy a filharmonia akkori igazgatója még azt is el tudta intézni, hogy a közelben elhaladó vonatok ne dudáljanak a koncertek ideje alatt, és sebességkorlátozás is legyen. Hozzánk nőtt ez a helyszín, nagyon szeretjük, így bízunk benne, hogy még sokáig játszhatunk itt! – mondta a zeneigazgató, aki azt is elárulta, a Magyar Tudományos Akadémiával közösen gondolkodnak arról, hogyan lehetne a helyszínt tovább, a 21. századi kívánalmaknak megfelelően fejleszteni. Igaz, a park növényvilágára nagyon kell vigyázni, ám erre tekintettel tervezik a folytatást.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarszólisták és a Nemzeti Énekkar közreműködésével adta elő a C-dúr misét
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az est műsoráról – I. zongoraverseny (C-dúr), op. 15., valamint C-dúr mise, op. 86. – Hamar Zsolt elmondta, a hangnem alapvetően összeköti a két művet. Beethoven öt zongoraversenyéből ez az első, s nem annyira gyakran játsszák, pedig remekmű. A C-dúr mise ismertebb, éppen ezért óriási felelősség, hogyan szólaltatják meg.

A hangverseny szólistái voltak: Balázs János (zongora), Váradi Zita (szoprán), Vörös Szilvia (alt), Megyesi Zoltán (tenor) és Blazsó Domonkos (basszus).

Beethoven művei, a csodálatos környezet és a neves előadók ismét nagy számú közönséget vonzottak az idei utolsó koncertre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában