„Állok Istenért, egyházért, hazáért…”

2019.04.09. 08:47

Emlékkiállítás az alapítók hetén Mezőfalván

A József nádor-hét rendezvénysorozatán Hercegfalva-Mezőfalva alapítását köszöntik a településen. A Mindszenty-emlékkiállítást kedden nyitották meg a művelődési házban.

V. Varga József

A hétfőn nyílt kiállítás létrejötte körül a Mindszenty Alapítvány bábáskodott

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az emlékkiállítás jelmondatának a bíboros hitvallását választották: „Állok Istenért, egyházért, hazáért…”. A házigazdák illusztris vendégeket köszöntöttek: Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceget, a Mindszenty Alapítvány elnökét, feleségét, Christiana főhercegasszonyt, Dékány Sixtus atyát, a zirci ciszterci rend korábbi apátját és Marton Bernát atyát, a rend perjelét. Amint elhangzott: rendkívüli az alkalom, hogy az alapítók hetén otthont adhat a település az emlékkiállításnak. A bíboros, Esztergom érseke, hazánk utolsó hercegprímása a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakja volt. Üzenete ma is érvényes: „Nekünk meg kell maradnunk hívőnek és magyarnak. Mert egyetlen magyarnak sem szabad elveszni. Gyötrelmes sorsotokban, amíg Isten végtelen könyörületéből jön a virradat, éljetek hűségben Istenhez, egyházhoz és történelmi hazátokhoz!”

A hétfőn nyílt kiállítás létrejötte körül a Mindszenty Alapítvány bábáskodott
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A tárlatot Habsburg-Lotharingiai Mihály nyitotta meg, aki örömmel osztotta meg hallgatóságával, hogyan is áll Mindszenty József boldoggá és szentté avatásának ügye. A szentszéki eljárás 1999. november 8-án ismerte el az egyházmegyei eljárás érvényességét. Ferenc pápa idén februárban arról értesítette az alapítványt, hogy megtörtént a bíboros hősies erénygyakorlásának pápai elismerése, ami hátra van, az az orvosi csoda elismerése. A megnyitón közreműködött a Color Quartet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában