Nemzetközi és magyar

2019.04.07. 14:15

Tavaszi nyitánnyal mutatkozik be a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesülete Seregélyesen

A Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesülete (MANE) tegnap délután a település polgármesteri hivatalának dísztermében nyitotta meg kétnapos találkozóját.

Sági Zoltán

Hekkel Aranka alapító Fehér József társaságában

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A pénteken 15 órakor kezdődött, és szombaton 14 órakor jótékonysági rendezvénnyel zárult összművészeti találkozó az egy éve bejegyzett egyesület első, egyben bemutatkozó rendezvénye is. A MANE „célja a hazai és a nemzetközi kortárs magyar irodalmi, ipar- és képzőművészeti, zene- és táncművészeti, valamint a kulturális élet, a népművészet fellendítése, megismertetése mind hazai, mind nemzetközi szinten” – áll az egyesület alapító okiratában. A szervezet szeretne részt vállalni Magyarország népi és modern művészeti értékeinek, hagyományainak, szokásainak, népdalainak és néptáncainak hiteles továbbörökítésében, a közösségi szellem és az együvé tartozás kibontakoztatásában. Mindezeken túl a MANE szeretne közreműködni a fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű alkotók, nehéz anyagi helyzetben lévő művészek életkörülményeinek javításában és támogatásában is.

A megnyitóra érkező vendégeket fogadó polgármester, Horváth Sándor elmondta, a település örömmel ad otthont a Tavasznyitánynak” – ahogyan az egyesületet létrehozó, seregélyesi születésű Hekkel Aranka a találkozót elnevezte. Az alapító mellett a megnyitó asztalfőjén a felvidékről érkezett Fazekas László, a Ticce Bodrogközi és Ung-vidéki Alkotók Szövetsége elnöke és Fehér József, a MANE tiszteletbeli elnöke, sőt – ahogy Hekkel Aranka fogalmazott – főirodalmára, főlektora és szerkesztője foglalt helyet. Drobinoha Angéla, a MANE tiszteletbeli alelnöke kerekesszékében a hallgatóság soraiból követte az eseményeket.

Hekkel Aranka alapító Fehér József társaságában
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Amint az alapító a nyitóbeszédében elmondta, a nemrégiben létrejött MANE soraiba mára mintegy 100 egyesületi tag tartozik, akik a Kárpát-medence területéről és szinte valamennyi művészeti ágban képviseltetik magukat. Az egyesület pedig folyamatosan ír ki pályázatokat, az alkotókat fölkarolandó. A jelenleg futó nagy pályázatukat a Ticcével közösen írták ki, „Fegyvert fogott a föld népe…” címmel, a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódóan.

A megnyitó ünnepségen került sor Albert Ferenc költő és fotográfus kisfilmjének levetítésére, amelyben az alkotó magyar megemlékezőket kísért el az olasz Dolomitokba, illetve az Uriv és a Don partjaira. A Seregélyesi Művelődési Házban a MANE-tagok kiállított képzőművészeti alkotásai április 30-ig tekinthetők meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában