Szőttesekbe szőtt álom

2019.07.19. 11:30

Színes, vidám textilek tükrözik Vimmer Gergő hozzáállását

Vimmer Gergő csodálatos példa arra, hogy nem érdemes feladni. Kiállítása ezúttal a Királykút Emlékházban nyílt meg.

Bokros Judit

A Királykúton balról az édesanya, Valéria, Gergő és Deák Lajosné, aki ajándékba kapott egy szép szőttest Fotó: Nagy Norbert

Néhány hónapja A Szabadművelődés Házában mutatták be Szőnyeggé szőtt álom címmel a fehérvári Vimmer Gergő munkáit. Akkor sok-sok színes, vékony textil­csíkot láthattunk, amelyek vidámságra hangolták nézőjüket. Ez a vidámság, jókedv sugárzik Gergőből is, aki egyébként kerekesszékkel tud csak közlekedni, s beszédét is csak az avatottabbak képesek megérteni.

Gergő most már nagyméretű szövőszéken is dolgozhat

A 39 éves fiatalember teste egy gyermekkori betegség következményeként épült le, húga, Zsuzsa pedig sajnos hozzá hasonlóan járt, ám neki az elméje sérült. Így valahogy kiegészítik egymást, az életben, a munkában egyaránt, s ezt az édesanyjuk így fogalmazta meg: „Gergő az ész, Zsuzsa a kéz.” A testvérpár szép hobbija – ám ez már több is annál – a szövés. Mindketten az Ezredéves iskolában sajátították el ezt a tudományt, és otthon, a panellakásban gyakorolják jó ideje. Zsuzsa az, aki a fonalat fölveti a szövőkeretre, Gergő pedig ezután megszövi az általa elképzelt, megálmodott mintát, majd Zsuzsa segít befejezni a folyamatot. A szőttesek mérete a szövőkerettől függ, leginkább lábtörlőszerű darabok születnek. Az elkészítési idő lehet egy nap vagy akár két hét, ez Gergő állapotától, hangulatától is függ. Készült azonban már komolyabb szőttes is, amelyhez hónapok kellettek – mesélte az édesanya, Vimmer Jánosné Valéria. Azt is megtudtuk, hogy a fiatalember tanult honlaptervezést, szabadidejében és szövés közben pedig nagyon szeret zenét hallgatni, kedvence a Queen.

A Királykúton balról az édesanya, Valéria, Gergő és Deák Lajosné, aki ajándékba kapott egy szép szőttest
Fotó: Nagy Norbert

A Királykút Emlékházban látható kiállítási anyag néhány újabb darabbal bővült. A megnyitón Deák Lajosné önkormányzati képviselő köszöntötte a közönséget, hangsúlyozva, mennyire fontos az a pozitív hozzáállás, az újrakezdés képessége, amit Gergőnél megtapasztalhatunk. A kiállítást szeretnék minél több helyre elvinni Fehérváron, hogy ezt a pozitív üzenetet sokan megkaphassák, és láthassák a szép szőtteseket. Valéria többször is kifejezte háláját a Fehérvári Kézművesek Egyesületének, ahonnan nemrég nagyobb szövőszéket kaptak. Ez már a lakásban van, de még meg kell teremteni a megfelelő körülményeket a szövéshez.

Gergőn is látszott, mekkora öröm érte a felajánlással. Ő maga a napi munkán túl, hosszú távra komoly célt tűzött ki maga elé: szeretne egy olyan szövőműhelyt megvalósítani, ahol sorstársai, a hozzá hasonlóan sérült emberek tudnának dolgozni. Ez a nagy álma. Ehhez persze sok pénzre és megfelelő helyre van szükség, de Gergő pozitív hozzáállása meghozhatja a kívánt eredményt. Álmát pedig addig is naponta szőnyegekbe szőheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában