"lefesteni, amit hallok"

2020.09.08. 07:05

Botanikus etűdök, avagy zene a keretben – Festménykiállítás nyílt Agárdon

Főképp a természet dallamok ihlette alkotásai láthatók azon a tárlaton, mely szombaton nyílt az Agárdi Közösségi Házban. Kopiás Gabriella művei „botanikus etűdként” hatnak a befogadóra.

S. Töttő Rita

Kopiás Gabriella francia sanzonokat adott elő a megnyitón

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gyönyörű dallamokat – melyek Kopiás Gabriella életében előkelő helyet foglalnak el – ezúttal képek és hangok formájában is elhozta az Agárdi Közösségi Ház közönsége számára a művésznő. Felcsendült az alkotó fuvolája és hangja is a szombati kiállításmegnyitón, ahol a keretben szintén az ő művei szerepelnek.

Kopiás Gabriella francia sanzonokat adott elő a megnyitón
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

S ahogy Kopiás Gabriella vallja biográfiájában: „Zenészként én késztetést éreztem lefesteni, amit hallok. Ebből következett, hogy lassanként le akartam tudni festeni azt is, amit látok, de mindig egy önmagán túlmutató céllal.” Ennek a hitvallásnak és útnak a leképezései láthatók a tárlaton. A festmények szinte botanikai pontosságú, művészi igényű növényeket ábrázolnak, de láthatunk csend­életbe ágyazott csokrokat, absztrahálódó, indákba olvadó természeti jelenségeket, portrégrafikákat is. A tárlat nem véletlenül kapta a „Botanikus etűdök (Etudés de Botanique)” címet – az ecsetkezelés, a vonalvezetés, a színek mind valamiféle zenei hangulatok grafikus megfogalmazásai.

 

A tárlatmegnyitón Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója mondott köszöntőt, Lencsés Rita gyógynövényszakértő nyitotta meg a kiállítást, Kopiás Gabriella énekelt és fuvolázott, Dobai István pedig gitározott. A festmények, grafikák pedig önmagukért beszéltek.

Az alkotások egész szeptemberben láthatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában