Az izgalmas Távol-Kelet

2022.05.23. 20:00

Japán titkai Fehérváron

Az ősrégi és igencsak színes kultúrájú Japánnak szenteltek egész napos kiállítást szombaton a Fehérvári Civil Központban.

Hajdú Marianna

A leglátványosabbak a szamuráj páncélok voltak

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ázsiai országhoz méltó kulturális, gasztronómiai és természetesen harcművészeti programokkal lepték meg mindazokat, akik kíváncsiak voltak és ellátogattak eme sokoldalú kiállításra. Az egész napos programon nem csak a távol-keleti szigetország elkötelezett híveit, a harcművészetek szerelmeseit várták a rendezvényre. Mindenki találhatott magának érdekességet, a kicsiktől az idősekig, a harci sportok kedvelőitől a muzsikarajongókig. Csodálatosan kidolgozott páncélok és kardok mellett bemutatók, előadások, vásárok és gyermekfoglalkoztató is emelte a nap színvonalát.

Talán az egyik legérdekesebb nép a világon a japán. Már az őskőkortól lakták a mai japán szigetvilágként ismert szigetcsoportot. A 6. századtól a mai napig a buddhizmus a fő vallás az országban. A korábbi királyság intézményét a 8. században felváltotta a császárság. Japánt mára a legfejlettebb és a leggazdagabb államok közé sorolják, a technológia és a tudomány éllovasa, elég csak néhány nevet említeni, mint a Nikon, a Sony vagy a Fujitsu. Hihetetlenül gazdag kultúrával rendelkezik, hagyományai mélyen gyökereznek. 

Világhírűek a japán művészetek, a gasztronómia, a japán zene. Nagy népszerűségnek örvend a manga (japán képregény) és az anime (rajzfilm) a fiatalok körében. Ebből a világból hozott ízelítőt az Alba Dojo szombaton a Fehérvári Civil Központba. Előadást hallhattunk Szabó Balázstól, az ELTE japán tanszékének adjunktusától a japán művészetekről, Szokol Károly pedig Japán belülről című előadásával kötötte le az érdeklődők figyelmét. Méltó kiállítást rendeztek be Kodák Csaba szamurájpáncél-készítő mester emlékére. Takaku Keidzsiro fúvós hangszereken tartott bemutatót, az AL-BA Cook Főzőiskola segítségével pedig a sushikészítés technikáját sajátíthatták el az ínyencek. Kiss Emőke lenyűgöző kokeshi babái, Kovács András hagyományos készítésű japán kardjai, a művészi virágrendezés, az ikebana csodái sem hiányozhattak, mint ahogy a színes kimonók sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában