Szépen csillog

2020.05.25. 17:37

Ezüst a dolomitbányában – Második helyen végzett a mezőszilasi erősember

Május 23-án, Várpalotán rendezték meg a 22. HSMA Erősemberek Páros Országos Bajnokságát, a V-Team kupát, melyen hét páros mérte össze erejét az ország minden tájáról. A versenyzők között ott volt a Fejér megyei Sebestyén János is.

Feol.hu

Sebestyén János (jobbra) és társa, Molnár Zsolt

Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

A verseny a szükséges járványügyi szabályozások betartásával, zárt kapuk mögött lett lebonyolítva Veszprém megyében, az inotai dolomitbányában. A nem mindennapi helyszín nagyban hozzájárult a versenyzők adrenalinszintjének emeléséhez, emellett azonban komoly koncentrációt is igényelt, hiszen a szokatlan, apró zúzalékos, kőporos talaj nagyobb odafigyelést igényelt. A strongman-ek hat versenyszámban mérték össze erejüket: nehézgéphúzás, vikingnyomás, hordágycipelés, lengősúly cipelés, felhúzás és bödönpakolás – mondta el portálunknak Botka István sportmenedzser, aki további részleteket osztott meg velünk.

A feladatok

Az első versenyszám egy nehézgép elhúzása volt, mely során egy 23,5 tonnás homlokrakodót kellett 25 méterre elvontatnia a párosoknak. A feladatot a címvédő Sebestyén János – Molnár Zsolt nyerték, apró különbséggel megelőzve a Juhász Péter – Véró Alex duót.

Sebestyén János (jobbra) és társa, Molnár Zsolt
Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

Második gyakorlat a vikingnyomás volt, ahol szoros csata bontakozott ki a versenyzők között, az utolsó másodpercekig kérdéses volt, ki nyeri a számot. Végül a nagy sorozatszámú nyomások ellenére a fent említett két párosnak sikerült 34-34 ismétléssel holtversenyben végezniük.

Következett a speciális hordágy-cipelés, mely során egy fémvázas keretbe 450 kg körüli szikladarabokat pakoltak a szervezők. Ezt kellett a versenyzőknek egy 40 méter hosszú pályán egy fordulással elvinniük.

Két egyéni számmal folytatódtak a küzdelmek: lengősúly-cipelés (381,5 kg 25 méteren való cipelése, vállon) és a 300 kg-os súly minél többszöri felhúzása időre. Előbbiben az idei újonc Véró 3 századmásodperccel verte a Fejér megyei Sebestyént, míg Juhásznak már a szám megnyeréséhez elegendő volt az öt felhúzás is.

A záró gyakorlat bödönpakolás volt, ahol egy 122 cm magas kereten keresztül kellett a 140 kg-os bödönt átrakni 90 másodperc alatt a lehető legtöbbször. Juhász Péter csapata itt már bebiztosította az összesített győzelmet, megelőzve a Sebestyén-Molnár, és a Kónya-Lindeisz párosokat.

Eredmények:

1. Juhász Péter – Véró Alex – 39,5 pont

2. Molnár Zsolt – Sebestyén János – 35,5 pont

3. Kónya Gergő – Lindeisz Gábor – 24,5 pont

4. Mészáros Dávid – Vizi György – 21,5 pont

5. Dezső Martin – Losonczi Imre – 17 pont

6. Kovács Ferenc – Kurucz Kornél – 15 pont

7. Novakovics Gábor – Vinkler Ádám – 14 pont

Sebestyén János a verseny után elmondta, az idei évben inkább csak a fontos megmérettetésekre fókuszált, mivel a rotátorköpenyének tavalyi részleges szakadása miatt csak könnyített edzéseket végzett. Úgy véli, hogy kihozták magukból a maximumot és szép eredménynek tartja az ezüstöt.

Társa, Molnár Zsolt hozzátette, sérülés és egyéb orvosi kezelések miatt 3 hetet sikerült készülnie az idei versenyre, az egyéni OB-t is ki kellett hagynia, így ő is elégedett a második hellyel.

Egy nehéz nap végén
Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

A győztesek nyilatkozata

Juhász Péter: „Szomorúak voltunk, amikor az első versenyszámban a második helyen végeztünk, hiszen nagyon készültünk rá. A vikingnyomásban 34 ismétlést hoztunk, ami rendkívül jó eredménynek számít. A negyedik gyakorlatnál volt egy pici szerencsénk is, amikor Alex 0.03 másodperccel hamarabb ért be a lengősúllyal, mint a második helyen álló Sebestyén Jani! Ezt követően már tudtuk, hogy mi lesz elég a vezetés megtartásához.”

Véró Alex: „A verseny derekán sikerült átvennünk a vezetést és utána már kontrolláltuk a következő versenyszámokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában