Nem az eredmények kergetése hoz sikert

2020.10.15. 10:00

Görcs nélkül treníroz Turós Arnold

Korábban profi ökölvívó is volt, majd edzőként profik és amatőrök mellett is irányította a szakmai munkát. Azonban bármely szakágban is dolgozott a felnőttekkel, a gyerekek trenírozását sohasem adta fel. Turós Arnold, a Fehérvár Küzdősport Egyesület trénere immár a serdülő-ökölvívóválogatott edzője is.

Ferencz Balázs

Turós Arnold fontosnak tartja a fiatalok életre, a helyes értékrendre való nevelését is

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Turós Arnold tíz éve arra készült, hogy korosztályos válogatottnál lehessen edző. 2013 óta több ízben is segédkezett egy-egy edzőtáborban, versenyen mint edző, de konkrét megbízatást most először kapott.

– Egyszer az orosz felnőttválogatottól kérdezték, hogy a legnívósabb szakmai munkát az olimpiai csapatnál végzik-e az edzők, mire jött a válasz, hogy a legjobb edzői garnitúra az utánpótlás mellett dolgozik. Akkor határoztam el, hogy korosztályos válogatottak környékén szeretnék munkálkodni edzőtáborokban, Európa-bajnokságon, hogy tanulni tudjak az orosz trénerektől. Azon gondolkodtam, ha lehetőségem nyílik pályázni egy edzői posztra valamely korosztályos válogatottnál, felelősséggel tudjam vállalni a megbízást – mesélte Turós Arnold, a Fehérvár Küzdősport Egyesület és a serdülőválogatott 39 éves szakvezetője.

A szövetségi kapitány és az elnökség bírálta el a posztra beadott pályázatokat.

– Nem az eredményesség hajszolását tartom fontosnak és alapvető feladatnak, hanem a sportág megszerettetését és az önbizalom növelését. Hosszú távon szerintem ez hozhat eredményt, hogy felnőttkorukra élversenyzőkké váljanak a bokszolók.

A legendás trénerrel, Svasznek Jenővel dolgoznak majd együtt a serdülő ökölvívókkal.

– Nagyon örülök, mert magát az edzősködést is tőle lestem el. 2010 környékén Székesfehérváron is edzette a fiatalokat, sokat tanultam tőle akkor is, majd aztán rendszeresen konzultáltunk. Bertók Róbert szövetségi kapitány arra kérte az edzőket, hogy ne legyen közöttük főnök-beosztott viszony, minden tapasztalatot osszanak meg egymással.

– Nekem fiatalos lendületem van, amivel az egész világot el akarom foglalni, Jenő bácsi pedig hatalmas tapasztalatával már rég elfoglalta a világot. Jó párost fogunk alkotni – mosolygott Turós Arnold.

Turós Arnold fontosnak tartja a fiatalok életre, a helyes értékrendre való nevelését is
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az utóbbi időben a magyar ökölvívás finoman szólva sem verte tönkre a világot. Turós Arnold szerint éppen azzal lehetne felvirágoztatni a honi bokszot, hogy nem az eredményeket kergetik.

– Következetes ver­seny­ző­neveléssel, sok munkával lehet eredményt elérni majd. Ugyanakkor fontos, hogy szélesítsük az ökölvívó gyerekek tájékozottságát, nem pusztán a sportra, hanem gyökereik megismertetése által az életre is neveljük őket.

A serdülő ökölvívók a 13–14 éves sportolók. A bokszolók 13 éves korukban versenyezhetnek először, vagyis ez egy igen fontos szakasz egy ökölvívó pályafutásában.

– Szerintem ez a legfontosabb korcsoport, mert azok az élmények, melyeket itt szereznek, kihatnak majd az egész pályafutásukra vagy éppen az életükre. Egyesületen belül a 12 éves, tehát serdülőkor előtt álló gyerekeket elviszem a magyar serdülőbajnokságra, hogy szokják a légkört, vagy akár még kesztyűzhetnek is a kiesett versenyzőkkel.

A novemberi serdülő-ob-t árgus szemekkel figyeli majd a válogatott újdonsült edzője, bár eddig is követte a fiatalokat, sőt jegyzetei rejtik eredményeiket, fejlődésük állomásait. Azonban válogatottmegmérettetés idén nem lesz, az Európa-bajnokságot a koronavírus-helyzet miatt törölték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában