öttusa

2021.05.12. 19:15

Aláírna egy hatodik helyet Alekszejev Tamara

Csütörtökön az MKOSZ-csarnokban a nők és a férfiak rangsoroló vívásával kezdődik az idei öttusa világkupa-döntő. Alekszejev Tamara egyetlen fehérváriként harcol a minél előkelőbb helyezésért, s egyben az olimpiai kvótáért. A viadal zárt kapus.

Ferencz Balázs

Alekszejev Tamara sportpszichológus segítségével próbálta javítani lövőteljesítményét

Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

Reptérről érkező minibuszok sorjáztak már kedden az egyik belvárosi szálloda mellett, az ajtókon egyenmelegítős lányok és fiúk léptek ki. Az angolok saját kisbusszal parkoltak le a színház mögött szerdán délelőtt, miközben a Csónakázó-tó körül már olasz és mexikói hölgyek kocogtak. Bevették a koronázóvárost a világ legjobb öttusázói. Csütörtökön a rangsoroló vívással kezd a világkupa-döntő 36 női és 36 férfi résztvevője. Az összes többi tusát, az úszást, a létravívást, a lovaglást és a lövészettel kombinált futást a hölgyek pénteken, a férfiak szombaton teljesítik.

Az idei vk-futamokon elért helyezések alapján harcolták ki a részvételt a finálé tagjai. A férfiaknál Kasza Róbert (KSI), Marosi Ádám (BHSE), Kardos Bence (Trion SC), míg a nőknél Gulyás Michelle (UTE), Guzi Blanka (Swimming Pentathlon Club), és az Alba Öttusa SE kiválósága, Alekszejev Tamara viaskodik magyarként.

– Nagyon jól érzem magam, nagyon várom a vk-döntőt. Jó reményekkel tekintek előre – mosolygott a verseny előtti napon a 31 esztendős Alekszejev Tamara, aki továbbra is versenyben a tokiói olimpián való részvételért. – Szófiában a lövészetem nem ment igazán, így az elmúlt három hétben leginkább erre a számra fókuszáltunk. Kevés volt ez az idő, de remélem, hogy jobban lövök majd. A koncentrációt kellett fejlesztenem, hogy ne figyeljek másra lövészet közben. Az utóbbi időben ha magamra figyeltem, akkor is érzékeltem, hogy más jobban lő, s elkezdtem kapkodni. Jöttek a hibás lövések, ami sok időt elvesz. Gyakoroltuk a koncentrációt, s pontosítottuk a lövés technikáját is. Az utóbbi időben nem igazán volt lövőedzőm, így most Papanitz Zoltántól és Karácsony Gyulától kaptam segítséget.

Alekszejev Tamara sportpszichológus segítségével próbálta javítani lövőteljesítményét
Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

A koncentráció a testi, lelki, szellemi figyelem és fegyelem egysége. Tamarának jókor jött a segítség.

– Sűrűn jártam Kárpáti Róberthez Székesfehérváron, aki többek között Szilágyi Áron sportpszichológusa is. Korábban úgy gondoltam, hogy nekem nincs szükségem sportpszichológusra, de nagyon sokat segített.

Alekszejev a legutolsó versenyen, a szófiai vk-futamon hatodik lett.

– Előre aláírtam volna, azonban annak tudatában kicsit bosszant, hogy tudom, lehetett volna jobb is, mert a lövészetet elszúrtam. Van bennem egy kicsi tüske, de hogy őszinte legyek, a hatodik helyet most is aláírnám előre. Az már minden bizonnyal elég lenne az olimpiai kvótához.

A fehérvári vk-döntőn, valamint a kairói világbajnokságon szerzett pontok másfélszeres szorzóval bírnak, s ha Tamara mindkét viadalon jó helyen zárna, biztos a kvótája.

A lövészetén dolgozik, a többi száma rendben van.

– Kedden volt még egy intenzív futóedzésem, érzésre nem volt olyan jó, de az idő igen. Azért dolgozunk, hogy a szükséges időt akkor is meg tudjam futni, ha nem vagyok jó formában. Nagyon sok az új ló a pesti lovak között, nagyjából ismerem őket, de miután hazai versenyen vagyunk, az edzők az összes lóról tudnak információt adni, tudnak majd segíteni, hogy mire kell figyelnem – beszélt a számok rejtelmeiről Alekszejev Tamara.

A fehérvári válogatott pentatlonisták közül Demeter Bence és Kovács Sarolta már rendelkezik olimpiai kavlifikációval. A fehérvári vk-döntőn Demeter azért nem indulhat, mert csak két világkupa-futamon állt rajthoz idén, míg Saci térdműtétje után a héten kezdte el az edzésmunkát.

A Program:

Május 13. csütörtök

9.30 női ransoroló vívás; 14.30 férfi rangsoroló vívás (MKOSZ-csarnok)

Május 14. péntek – nők

(Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle, Guzi Blanka)

13.30 Úszás (Csitáry G. E. Uszoda); 15.15 Bónusz-vívás (Bregyó); 16.45 Lovaglás (Bregyó); 19.00 Laser-run (Bregyó)

Május 15. szombat – férfiak (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Kardos Bence)

13.30 Úszás (Csitáry G. E. Uszoda); 15.15 Bónusz-vívás (Bregyó); 16.45 Lovaglás (Bregyó); 19.00 Laser-run (Bregyó)

Május 16. vasárnap – Mix váltó (Réti Kamilla, Bereczki Richárd)

10.30 Úszás (Csitáry G. E. Uszoda); 12.00 Rangsoroló vívás (MKOSZ-csarnok); 15.00 Bónusz-vívás (Bregyó); 16.15 Lovaglás (Bregyó); 18.00 Laser-run (Bregyó)

A csarnok, az uszoda és a Bregyó-közi pálya lelátója el lesz zárva a nézők elől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában