Játékvezetők képzése az akadémián

2023.01.04. 14:15

Felcsúton az FMLSZ illetékesei oktatják a PFLA utánpótlás labdarúgóit

Az ősszel kezdődött a Puskás Akadémián a játékvezetők képzése, az FMLSZ és a intézmény együttműködésének keretében, rövidesen közel húszan vizsgáznak.

Horog László

Balról Schneider Béla, az FMLSZ igazgatója és Liszkai Dezső, a PFLA általános igazgatója a felcsúti stadionban

Fotó: Horog László/FMH

A megyei fociszövetség igazgatója, Schneider Béla fejében pattant ki az ötlet az ősz derekán, elképzelésével megkereste a Puskás Akadémia általános igazgatóját, Liszkai Dezsőt, aki örömmel mondott igent az ötletre, a felcsúti intézményben játékvezetőket is képeznek. Ugyanis nem lesz minden akadémistából élsportoló, ám pályafutásuk végeztével sípmesterként a futballban maradhatnak. A közeljövőben 19 korosztályos játékos – fiúk és lányok egyaránt - tehet majd vizsgát.

Az utánpótlásnevelésre mindenütt szükség van, nem csak a labdarúgóknál, a játékvezetőknél is, különösen annak fényében, hogy Fejér megyében nem ritka az olyan hétvége, amikor 150 bajnoki mérkőzést bonyolítanak. A tanfolyamot már középiskolások is elvégezhetik, ha esetleg nem jön össze az áhított, profi futballista karrier, vagy közbeszól egy sérülés, a játékvezetés jelenthet alternatívát azoknak, akik nem szeretnének elszakadni a sportágtól. Az oktatás jó lehetőséget kínál arra, hogy a futballisták részletesen megismerjék, mikor, milyen döntést hoz a játékvezető. Ezzel akár megelőzhető egy felesleges reklamálást, alkalmasint le lehet hűteni a felhevült társakat. A tanfolyam arra feltétlenül jó, hogy a labdarúgók a későbbiekben partnerként kezeljék a bírókat. 

- Remek lehetőséget nyújt akadémistáinknak, hogy elmerüljenek a szabályokban. Végül 19 jelentkező döntött úgy, hogy részt vesz az alapfokú tanfolyamon, mely összesen 65 órás, ez pár hónap alatt teljesíthető, és nem is kell messzire menni, hiszen az oktatók kijárnak hozzánk, az előadásokat a kollégiumunk alagsorában, illetve online tartják. Az első két, bevezetésként funkcionáló órát Sári Csaba, a Fejér Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának elnöke tartotta, azóta zajlanak az elméleti és gyakorlati oktatások. A megyei szövetség találhat néhány jövőbeni sípmestert, vagy partjelzőt, a játékosaink pedig tovább mélyíthetik elméleti tudásukat – mondta Liszkai Dezső.

Hozzátette, a tíz, kiemelt hazai akadémia vezetői általában kéthavonta találkoznak, ezeken a megbeszéléseken képviselteti magát a sportállamtitkárság, valamint az MLSZ is.

- Említettem a többi klubnak, hogy ebben gondolkodunk, elismerően szóltak az ötletről. Nálunk, az akadémián az iskolai rendszerben sportszakmai képzés is szerepel, a bírók nevelése ez abba tökéletesen illeszkedik, a gimnáziumban a megszokott tantárgyak mellett foglalkoznak gimnasztikával, élettannal, edzéselmélettel, ezzel igyekszünk őket a továbbtanulás felé terelni, lehetőleg sport témában. Akik nem lesznek élsportolók, lehetnek testnevelők, edzők, sportszervezők, videoelemzők, játékosmegfigyelők, vagy mondjuk játékvezetők. Az akadémiánk szlogenje az, hogy értékes embereket nevelünk, akik emellett nagyon jól futballoznak. Bár a megtérülés egyre jobb, mind több felcsúti játékból lesz NB I-es labdarúgó, persze, nem mindenki jut ilyen messzire. A döntésben, hogy együttműködünk az FMLSZ-szel, szerepet játszott, hogy volt olyan korosztályos bajnokink, amelyen két ifistánkat kiállították, szövegelésért. Azt mondtam nekik, megérdemelnék, hogy elvégeztessük velük a bírói tanfolyamot. Nem sokkal később találkoztam Csákváron, felnőtt meccsen Schneider Bélával, gyorsan azonos hullámhosszra kerültünk. A tanulóinknak érdemes megtapasztalniuk, miként működik a másik oldal, azaz a játékvezetés világa. Továbbá nem baj, hogy megismerik a szabályokat, ugyanis az, hogy futballozni tudnak, nem biztos, hogy mindennel tisztában vannak a labdarúgás kapcsán. Az edzőinknek mindig elmondom, a bíró is tartozéka a pályának, adott esetben hibázhatnak, de el kell fogadni a döntéseiket. Ugyanis rendnek kell lennie a meccseken, erre pedig ők jelentik a garanciát. A trénernek ad a dolga, hogy felkészítse a csapatát. Lehet tanulni a bíróktól, tudom, milyen komoly fizikai és szellemi követelményeknek kell megfelelni, ha valaki az NB I-ben szeretne szerephez jutni, top játékvezető akar lenni. Tanévekben gondolkodunk, az első nebulók várhatóan a tavasszal levizsgáznak, a tervek szerint ősszel indítjuk a következő turnust.

Schneider Béla meggyőződése, a tanfolyam elvégzése után jobban fogják tisztelni a sípmestereket, adott esetben segíthetik is a munkájukat. A sportkarrier előbb-utóbb véget ér, akkor még mindig ott van a lehetőség a játékvezetésre. Ráadásul az utóbbi években egyre jobban megbecsülik a bírókat, már nem kell jelentős nemzetközi karriert befutni, hogy valakinek megélhetést jelentsen ez a hétvégi elfoglaltság. A bíráskodás napjainkban már komoly szakmának, sportkarriernek számít.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában