Visszaléptek az izraeli együttesek

2023.10.31. 19:38

A háború miatt az Alba ellenfele később sem lép pályára

Különleges biztonsági intézkedések közepette, szigorúan zártkapus meccsen fogadta volna szerda este az Arconic-Alba Fehérvár az izraeli Bnei Herzliyát a FIBA Europe Cup sorozaton, a Gáz utcában. Az már hétfőn kiderült, hogy a szentföldiek nem utaznak Magyarországra. Később az is egyértelművé vált, a jelenlegi helyzetben meg sem kezdik a szereplést a sorozaton.

Horog László

Az izraeli élcsapat, a Bnei Herzliya visszalépett a nemzetközi küzdelmektől

Fotó: Winner League

Hétfőn délelőtt jelezték az izraeliek, nem utaznak, a fehérváriak ügyvezetője, Simon Balázs akkor elmondta, nem tartja valószínűnek, hogy a jelenlegi, háborús helyzetben később bekapcsolódnak a küzdelmekbe. Az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus miatt az izraeli csapatok nem szervezhetnek hazai környezetben nemzetközi mérkőzést, de a nemzetközi szövetség jóváhagyta a számukra, hogy Cipruson fogadják ellenfeleiket. A Bnei Ofek Dist Herzlija, az Ironi Ness Ziona és a Hapoel Galil Elion klubjai közös közleményükben azt írták, hogy a nemzetközi szövetség (FIBA) által megszabott feltételek teljesíthetetlenek, ezért a visszalépés mellett döntöttek. „A nemzetközi porondon elismert egyesületekként arra számítottunk, hogy a háború fényében megértőbb és elfogadóbb lesz velünk szemben a hozzáállás” – fogalmaztak, ebben láthatóan bírálták a nemzetközi szervezet hozzáállását.

A FIBA arra kötelezte a három klubot, hogy jövő hétfő és november 17. között játsszák le három csoportmeccsüket a negyedik legrangosabb európai klubtornán, de úgy, hogy legfeljebb heti egy találkozót rendezhetnének. Gyors felszámolás után kiderül, ez eleve lehetetlen, ugyanakkor még azzal is nehezítették a helyzetüket, hogy az izraeli együttesek nem tartózkodhattak volna hosszabb ideig a szigetországban, mivel egy nappal a meccs előtt kellett volna megérkezniük, és a találkozó másnapján elhagyniuk Ciprust, a mediterrán szigetet.

Tehát az albások mellett nem három, hanem két együttes folytatja, így az A-jelű kvartettből trió lett. A Fehérvár az első, lisszaboni meccsen, nagy csatában, 83-79-re kapott ki Lisszabonban, a Sporting CP ellen, múlt szerdán, hazai pályán pedig a bolgár Balkan Botevgrad magabiztosan nyert a Gáz utcában, 88-78-ra. Ezzel a balkáni és a luzitán rivális egyaránt egy-egy győzelemmel áll, a hazai bajnokságban remeklő, öt meccs után veretlenül listavezető fehérváriak a nemzetközi porodon egyelőre utolsók. Persze, még továbbléphetnek, de ehhez elengedhetetlenek a diadalok, vereség már nem fér bele. A csoportokból az oda-visszavágós mérkőzések után a tíz győztes, valamint a hat legjobb második jut tovább a nyolcaddöntőbe, ahol a 16 csapatot újfent négy, négyes csoportba irányítják. Tehát iparkodniuk kell az albásoknak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában