Jó szélre vár a New York Vendée mezőnye

2024.06.10. 15:30

A magyar hajónak még négy napja van a célig

Jelenleg a szélcsenddel küzd Weöres Szabolcs az Atlanti-óceán közepén azon a New York és Franciaország között zajló kvalifikációs versenyen, amely még megelőzi a 2024-es Vendée Globe kikötés nélküli, Föld-kerülő, szóló versenyen való indulását.

Tihanyi Tamás

Weöres Szabolcs azt mondja, a kisebb szél nem jelent kevesebb munkát a fedélzeten

Fotó: Szabi Ocean Racing

– Amint látjátok, szinte semmi szél nincs körülöttem – üzente haza hétfőn délelőtt Weöres Szabolcs a New Europe fedélzetéről. A magyar hajós, aki majd Fa Nándor nyomdokaiba léphet novemberben, magyarázatot is adott. – Ennek egy anticiklon az oka, amelynek az egész mezőny elég közel került a közepéhez. Ez már napok óta itt van, egyesek megpróbálnak délnek hajózva áthaladni rajtra, én úgy döntöttem, hogy az északi irányt választom, de egyelőre még senkinek sem sikerült áttörést elérnie. Ennek a magas nyomású ciklonnak kellene dél felé elmozdulnia ahhoz, hogy a mezőny előtt megnyíljon az út kelet felé.

Szabolcsnak körülbelül még kilencszáz tengeri mérföldet kell a célig hajóznia, ami nagyjából négynapos utat jelent. A magyar hajós nem túl vidám, hiszen a következő időszak számára – ahogyan fogalmazott – még amolyan „anticiklonos vergődéssel” telik majd el.

Nagyjából még négynapnyi hajózás vár a magyar vitorlásra
Fotó: Szabi Ocean Racing

– Az efféle vitorlázás még fárasztóbb tud lenni, mint a rohanás, hiszen minden méterért meg kell küzdeni, egyetlen perc nyugta sincs az embernek. Nagyon nehéz akár egy pillanatra is elhagyni a kormányt, a fedélzetet, mert a hajó azonnal elveszíti a pozícióját és a métereket.

A francia Charlie Dalinnak és a német Boris Herrmannak ilyen gondja nincs, ők már célba értek, és Les Sables d’ Olonne kikötőjében kóstolgathatják az osztrigát. Weöres Szabolcs a huszonnyolc hajót számláló mezőnyben jelenleg a tizenhetedik helyen imádkozik szélért, Fa Nándor egykori hajója, az ex-Spirit of Hungary pedig belga kormányosával a huszonegyedik.  

A New York Vendée elnevezésű versenyt ITT lehet nyomon követni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában