Tóparti sport mennyország

2024.06.06. 20:00

A strandkézilabda új, gárdonyi paradicsoma (galéria, videó)

Nagy napra virradt a magyar strandkézilabda és Gárdony, átadták a sportág új ékkövét a városban.

Szupkai Gábor

Világszínvonal a Velencei-tó partján

Fotó: Szupkai Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón nem csak az ilyenkor megszokott embereket láthattuk a szövetségtől és a városvezetéstől, hanem az Európa-bajnok magyar strandkézilabda-válogatott is jelen volt, és komoly szerepet is kapott a jeles eseményen.

Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára, az Európai Kézilabda Szövetség strandkézilabda bizottságának elnöke elmondta, hogy a szakág rövid, de annál sikeresebb múltra tekinthet vissza. A 2000-es évek elejétől egyre népszerűbb strandkézilabda térhódítását jól mutatja a világversenyek egyre bővülő száma: ide sorolható a világ- és az Európa-bajnokság, a Világjátékok, a Strand Világjátékok és a különböző olimpiai fesztiválok.
– Fontos megemlítenem, hogy idén a párizsi olimpián bemutatkozik a strandkézilabda, és nagy öröm, hogy Neukum Tamás szakágvezetőnk mellett öt játékos meghívást kapott a világválogatottba. A világelithez tartozunk, hiszen szinte minden világversenyről érmekkel térnek haza csapataink, a férfiak Eb-t nyertek, majd hetekkel később az európai olimpiáról ezüstéremmel tértek haza. De az utánpótlás válogatottak is említést érdemelnek, akik szintén mindig hoznak érmet világversenyről, a fiúk Eb-aranyat, a lányok Eb-ezüstöt szereztek. A női válogatott is hasonlóan sikeres, sok érmet gyűjtöttek már ők is, nem egyszer a legfényesebbet. Ezért is örömteli, hogy egy ilyen minden igényt kielégítő strandkézilabda komplexumot adhatunk át, ahol a versenyek mellett otthonra lelhetnek csapataink, és itt készülhetnek fel szuper körülmények között a világversenyekre – fogalmazott Horváth Gabriella.

– Bíró Tamást 5-6 éve ismertem meg, és ő akkor megálmodta, hogy Pázmándon, aztán Gárdonyban meghonosítja a kézilabdát. Amikor 2019 környékén hallottuk ezt a fantasztikus ötletet, hogy itt strandkézilabda központ épül, csak néztünk nagyokat – mesélte Tóth István polgármester. – Olyan emberekre van szükségünk, akik akarnak, álmodnak, mernek, és meg is tudják csinálni, nem csak beszélnek. Ebben a komplexumban benne van a kézilabda-szövetség támogatása, sokak támogatása, de mindig kell egy ember, aki összefogja, megálmodja és végigküzdi az egész folyamatot. Azt kívánom Gárdonynak, hogy ilyen beruházók érkezzenek a tópartra, és a vendégeink nagy része elsősorban azért jöjjön a Velencei-tóhoz, mert itt fantasztikus sportolási lehetőségek vannak. Ennek a koronája a mai létesítmény.

Zárásként Bíró Tamás, a Gárdony-Pázmánd NKK részéről állt a mikrofon mögé, aki megálmodta és meg is valósította ezt a központot.

– A Pázmánd-Gárdony csapata nagyon fiatal, akárcsak a strandkézilabda. A 2003-ban indult Gárdony-Pázmánd NKSE az első tíz évben a megyei bajnokságban szerepelt, majd a TAO-rendszer 2012-es bevezetése új lendületet adott a klubnak, olyannyira, hogy a nemrégiben lezárult idényben 13 teremkézilabda-csapatot indítottunk az U8-tól az U21-ig minden korosztályban, illetve a felnőtt női NB I/B-ben. A strandkézilabdát is komolyan vesszük, a felnőtt csapatuk tavaly a négyes döntőbe jutott a bajnokságban, az egyik gárdonyi iskola pedig tavaly megnyerte a diákolimpia országos döntőjét. Ez a komplexum tehát nem csak a válogatottnak fontos, hanem a sportágnak és a helyi klubnak is. 2019-ben indult a fejlesztés, akkor ez még két telek volt. Elkészült három pálya, mellettük csak egy konténer volt, abban kapott helyet a mellékhelyiség. Évről-évre fejlesztettünk. 2020-ban lett még egy konténer, abban egy kis öltöző, 2021-ben felállítottunk egy kisebb lelátót, 2022-ben pedig sikerült megvásárolni a szomszéd telket is, és elkezdtük tervezni a most megvalósított strandkézilabda központot. Az építkezés tavaly januárban kezdődött, vagyis kevesebb mint másfél év alatt készült el a komplexum. Közben a pálya és a palánkrendszer teljesen megújult, felállítottunk még egy lelátót, és az egésznek a környezete is megszépült. Köszönet jár érte sokmindenkinek az MKSZ-nél, Gárdony városának, és a kivitelezőnek is. Fontos a TAO-támogatás, de kellett az önerő is, mert a sportszakmai rész megvalósítását a TAO tette lehetővé, viszont a szállások és a többi rész, az a kézilabdaklub saját forrása, és ez emeli ki ezt, a többi beruházás közül. Ez az összefogás. 

Bíró Tamás hozzátette, májustól júliusig a strandkézilabdáé lesz a főszerep Agárdon, hiszen mind a válogatottak, mind a klubcsapatok, mind a saját csapataik igénybe vehetik a pályákat és a szállást. Augusztusban a teremkézilabda-csapatok használhatják a létesítményt alapozáshoz, ugyanis Agárdon, Gárdonyban és Pázmándon is van szabvány méretű pálya. Szeptembertől májusig viszont a saját játékosaikat szeretnék itt elszállásolni, hiszen ez a klubnak olyan versenyerő, ami hosszú távon a felnőtt csapataik sikerességét növelheti.

A megnyitó után rövid bejárás következett, ahol mindenki bepillanthatott az új épületben az öltözőkbe, a bírói szobába, a kondi- és masszázsterembe, a videóelemzők helységébe, tulajdonképpen mindenhová. Sokan kijelentették, ők maguk is szívesen beköltöznének pár napra, valaki még az edzést is bevállalná. 

A megnyitó zárásaként végül az Európa-bajnok férfi válogatott tartott bemutató edzést, Gulyás István szövetségi kapitány vezetésével. Addig is elég meleg volt, de a fiúk munkája után még a homok is izzani kezdett. Mindenesetre látva őket, csak remélni tudjuk, hogy gyorsan olimpiai sportág lesz a strandkézilabda, és akkor esetleg újabb sportágban szerezhetünk érmet a nyári játékokon. A sikeres felkészüléshez most már minden adott. Ami a labdarúgóknak Telki, az olimpikonoknak Tata, az a strandkézilabdázóknak mostantól Gárdony.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában