Hétvége

2013.01.18. 15:55

Itt a téli mulatozás ideje, visszatér a romantika

Januárban kezdődik a báli szezon, a decemberi családi meghittséget felváltják a jó hangulatú, aktív közösségi együttlétek. Fényűző csipke ruhakölteményeket, elegáns szmokingokat keresnek a kölcsönzőkben, miközben a szakácsok, cukrászok ismét különleges menüsorokat állítanak össze. Azonban úgy tűnik, hogy az idei évben visszatér a romantika a báli szezonra.

Miskei Anita

Hivatalosan is kezdődik a báli szezon, ügyvédek, jogászok, építészek, orvosok, vállalkozók bálja mellett az idén lesz orosz és barokk bál is, sőt, a borok bálját is megrendezik, s aki mélyen a zsebébe nyúl, fényűző estét tölthet egy elegáns fővárosi hotelben, vagy akár egy vidéki kastélyban is. A legnagyobb bálokra szinte horrorisztikus összegekért lehet belépőt szerezni, s cserébe fenséges menüsorból válogathatnak a bálozók, miközben a hölgyek azon vetélkedhetnek, ki visel drágább ruha- és ékszerkölteményt.

A báloknak, s a bálozásnak megvannak a hagyományai, bár az elmúlt években, évtizedekben épp úgy átalakult, mint például maguk a ruhák, melyeket a bálozók viselnek - mondta Seress Anna, rámutatva az idei legnépszerűbb báli ruhákra. Mást jelentett a 19-20. század fordulóján bálozni, s igencsak máshogy fest az ezredforduló utáni helyzet.

A szalagavató bálokon is a klasszikus estélyi ruhakölteményekben jelennek meg a végzősök, olyanok, akár asz első bálozók (Fotó: Lovász Lilla)

A bálozás átalakult az elmúlt század alatt. Fénykorát a századforduló utáni évtizedekben élte, napjainkban azonban ismét kezdi visszanyerni régi fényét - mondta Seress Anna, aki nem csak ruhakölcsönzőjében tevékenykedik, hanem eredeti szakmájának is hódol, női ruhakészítő. - Ebben az időszakban szívesen tervezgetek ruhákat, egy-egy alkalomra még van, aki varrat magának, a legtöbben azonban vagy egy kész darabot vásárolnak meg, vagy a kölcsönzők kínálatából válogatnak. Utóbbiban is igen sokszínű a paletta, a rövid és hosszú, különleges és egyszerűbb, abroncsos és anélküli elegáns ruhák sorakoznak egymás mellett. Ugyanakkor a bálok mintha reneszánszukat élnék, többen presztízsként tekintenek ezekre az eseményekre. Feléledt valami az emberekben, s például egy barokk bálban szívesen jelennek meg korhű ruhakölteményekben is.

- Manapság már nem csak a bálozók, s az esküvőre készülő menyasszonyok és koszorúslányaik, de például a végzős diákok is hozzánk fordulnak. Szinte presztízs lett a drága, különleges estélyik viselete a szalagavatókon is - tette hozzá Seress Anna.

Ahogy a ruhákra, úgy a frizurákra is nagy figyelmet fordítanak a bálozó hölgyek. A romantika mindenütt visszaköszön, igaz - vallja Borostyán Zsuzsanna diplomás fodrász szakoktató, mesterfodrász - az a legjobb választás, ami tényleg jól áll.

- Tulajdonképpen azt mondhatom, hogy minden divat, ami jól áll a frizura viselőjének. A bálozóknak készítünk kontyokat, de egyszerűbb hajviseletet is. Az idei szezonban divat a konty, a dús, klasszikus viselet, s a lágyan  hullámos haj is. Van, aki felül tupírozott, mások megosztott, félig kiengedett frizurát kérnek. Gyakran rákérdezek, milyen lesz az alkalmi ruha, hiszen ahhoz is illő frizurát szeretek készíteni. Vagyis, ha egyszerűbb az alkalmi ruha, turbózhatjuk a frizurát, díszíthetjük. ha a ruha extrém, díszített, csillogó, akkor a frizura lehet egyszerűbb - mondta a mesterfodrász. Kiemelte, az a jó, ha összhang van a ruha, a frizura, s azok viselője között.

- Ha valaki szeretné, bolondíthatjuk fonással, virágdíszítéssel, strasszkövekkel, gyöngyökkel is a hajkölteményt. A cél mégis az, hogy az eseményhez, a ruhához és az egyéniségünkhöz is illeszkedjen frizuránk. Van, aki a természetességet helyezi előtérbe, mások az extrém frizurákra szavaznak - tette hozzá a szakoktató.

 

Regényes remények

Jane Austin angol regényírónő hősei kelnek életre szemeim előtt, az első bálozók kalandjai, a remény, hogy férjet találnak az ifjú hölgyek. A hatalmas abroncsos ruhák, az elegáns férfiak, s az, ahogy képzeletemben viselik azokat. Régi korok kissé túlzóan romantikus képei, melyben jól esik elmélyedni, egy percre lassítani, erkölcsileg megerősödni. Persze manapság a bálok másról szólnak, igaz, valamelyest reneszánszukat élik. Ismét divat lett az elegáns viselet, s a rendezvények egy része igazán nívós is. Bár némelyik presztizsén sokat rontanak az omladozó tornatermi falak, vagy a modernül szakadt diszkók képe. Még akkor is, ha méregdrága, habos költeményben jelennek meg a DJ-k pultjainál a hölgyek, hogy egy romantikus számot kérjenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!