Hírek

2012.08.01. 07:34

Gáz helyett pellet kell

Polgárdi – Pelletáló üzemet adtak át hétfőn a kisvárosban. Amint a szakemberektől megtudtuk: a pellet csaknem 60 százalékkal olcsóbb, mint a gáz. Íme, egy újabb fűtési alternatíva.

V. Varga József

Az energiaárak jelenlegi növekedését figyelembe véve a pellet (tüzelőanyag) mintegy 60 százalékkal olcsóbb, mint a gáz – emelte ki Ferencz Kornél vezérigazgató a hétfői átadón. A csaknem kétéves fejlesztés és próbaüzem eredményeképpen megvalósult a Vertikál Zrt. hulladékválogató és hulladékhasznosító telephelyén – a regionális hulladéklerakó szomszédságában – az évi 1000 tonna kapacitású pelletáló üzem, valamint az alapanyag- és késztermékraktár.



A hulladékgazdálkodási cég a környezetközpontú technológiai fejlesztéssel előnyös tüzeléstechnikai tulajdonságokkal rendelkező, hulladékból és mezőgazdasági melléktermékekből kombinált tüzelőanyagot állít elő – a 84,7 millió forintos beruházáshoz 25,4 millió forint pályázati támogatást nyertek. A pelletüzemben előállított kombipellet fűtőértéke kilogrammonként 17,967 megajoule (MJ) – tudtuk meg Schubert Viktor kommunális üzemvezetőtől.

A pellet vegyes tüzelésű kazánokban is felhasználható, de maximális hatékonyságát pelletkazánban éri el. A fejlesztéssel a társaságnál kiváltották a földgáztüzelést, és mára már kizárólag az új üzemben előállított pellettel működtetett kazán biztosítja a fűtéshez szükséges energiát a központi telephelyen, illetve a hulladékválogató és -hasznosító telepen. Hozzávetőlegesen 800 tonna hulladék hasznosul ezzel is, magyarán nem kell külön lerakni – tette hozzá Ferencz Kornél.

  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!