Hírek

2012.10.12. 05:29

Fehérváron drága a panel?

Székesfehérvár - Időről időre készülnek ingatlanpiaci elemzések, többnyire az árakat és az adásvételek számát illetően főként az adóhivatal (NAV) adataira támaszkodva. Egy ilyen friss elemzés szerint Fehérváron magas a panellakások ára.

Zsigó Ferenc

Az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan értéktérkép című  elemzésére hivatkozva több internetes hírportál és a távirati iroda információja is állítja, hogy a megyeszékhelyek rangsorát Székesfehérvár vezeti, továbbá Debrecen lakótelepi átlagára haladja még meg a négyzetméterenkénti 150 ezer forintot...

A valamennyi híranyagban forrásként megjelölt elemzésből ugyanakkor kiderül, hogy a megyeszékhelyek összehasonlításában Székesfehérvár  a tranzakciós átlagár tekintetében  Győr, Debrecen és Kecskemét után a negyedik. A hivatkozott anyag egyik diagrammjából az is egyértelmű, hogy a négyzetméterenkénti 150 ezer forintot nem csak Debrecenben és Fehérváron haladja meg az átlagár, hanem Győrön és Kecskeméten túl még Veszprémben, Nyíregyházán, Pécsett, Szombathelyen és Szegeden is.
A banki értéktérkép egyébként a 2011-es évről készült a NAV adatai alapján, és azt is kimondja, hogy tavaly nem változott számottevően a lakóingatlan-forgalom  2010-hez képest.

A fentiek után kíváncsiak voltunk a mai fehérvári helyzetre, és felhívtunk néhány ingatlanügynökséget, közvetítő irodát. A tőlük kapott konkrét információk és példák alapján az derült ki - és itt természetesen nem átfogó elemzésről van szó -, hogy az ingatlanpiaci stagnálás idén is folytatódott.



Sárkány László, az egyik iroda vezetője szerint valamivel olcsóbbak lettek a lakások a megyeszékhelyen. Természetesen - teszi hozzá - aki elad, az drágán akar eladni, a vevő olcsón akar venni, s a tranzakciós ár egy alkufolyamat eredménye. Adatbázisában kutatva a kínálati oldalról példákat is mondott a szakember:
- A József utcában egy kétszobás, erkélyes lakás négyzetméterára 145 ezer, ugyanakkor egy fecskeparti gázfűtéses, hasonló lakás ára 156 ezer négyzetméterenként. Itt egy kiugró példa, a Királykúton 170 ezret kérnek négyzetméterenként egy kisebb lakásért.
Sárkány László szerint a legkeresettebb a másfél-két szobás lakás 7-8 millióért, s ilyenből igen bő most a kínálat.

Stagnáló, csökkenő ingatlanpiaci folyamatot érzékel Heltay Valéria, egy másik iroda vezetője. Az ő tapasztalatai is megerősítik a 150-160 ezres négyzetméterenkénti átlagárat, de rögtön hozzáteszi a szakember, hogy sok függ az adott lakás állapotától.
- Egy "lepukkant" panelt már 6,5-7 millióért is meg lehet kapni, de egy jó állapotú, gázfűtéses téglalakásért akár 8 milliót is elkérhetnek. Az átlagos méretű kétszoba-hallos lakásokért 7,5 milliónál többet nem lehet kérni.

Visszatérve a jelzálogbanki elemzésre, érdemes néhány érdekességet említeni. A megyék rangsorát Somogy vezeti 202 ezerrel, a 100 ezres négyzetméterárat egyedül Nógrád megye nem éri el. A legdrágább területeket a Balatonnál és a fővárosi agglomerációban kell keresni: a közel 300 ezres átlagértékkel a fonyódi és a siófoki kistérség Budapestet is megelőzi. A legolcsóbb város Salgótarján, ott 89 ezer az átlagos négyzetméterár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!