Hírek

2013.02.21. 15:22

Több nemzet fiai fognak össze a kastély érdekében

Iszkaszentgyörgy - Észt és német polgármester, finn mecénás- mindegyiknek fontos a Pappenheim-kastély sorsa.

B. Kiss László

Közös fotó Iszkaszentgyörgyön. Balról a második Uwe Sinn, az ötödik Tonu Kiviloo, a hatodik Ari Kupsus. Jobb szélén, Gáll Attila áll

Az iszkaszentgyörgyi Pappenheim-kastély csak részben kihasznált: a nyugati szárny emeletes részében nyolc osztályos iskola működik. A középső és a keleti szárny azonban üresen áll. A középső, barokk szárnyat korábban felújították, az épületegyüttes keleti része azonban még renoválásra vár. A főúri lak állami tulajdonban van, kivételes műemléki értéke miatt el nem idegeníthető. Iszkaszentgyörgy önkormányzata fontosnak tartja a párját ritkító ingatlan méltó hasznosítását, ugyanakkor ragaszkodik a kastélyiskolához is. Eme törekvésnek már vannak bizonyos eredményei: szeptemberben a barokk szárny emeletén finn emlékszobák nyíltak, melyek arra emlékezetnek, hogy 1944-ben az épületben működött a skandináv állam nagykövetsége. A kiállítást a finn köztársági elnök avatta föl. Az itt elhelyezett bútorok, festmények egy része Ari Kupsus, a Magyarországon élő finn galérista és mecénás, a község díszpolgára tulajdonát képezik. A kastély hasznosítására tett erőfeszítések történetében új fejezetet nyithat, hogy a hétvégén Iszkaszentgyörgyre látogatott Uwe Sinn, a németországi Pappenheim városának polgármestere, illetve Tonu Kiviloo, az észtországi Kopu elöljárója. Pappenheimmel a közelmúltban írta alá Iszkaszentgyörgy a testvértelepülési szerződést.

A németországi városkának is van kastélya, a településen bentlakásos, az evangélikus egyház által fenntartott iskola működik, és nemrég avatták fel a több funkciós Európa Házat - tudtuk meg Uwe Sinntől, Pappenheim polgármesterétől, aki lapunknak nyilatkozva elmondta: Iszkaszentgyörgy vonatkozásában nem csupán kulturális kapcsolatokban gondolkodnak. Szeretnének a Pappenheim-kastély hasznosításában is segíteni. Felvetődött például, hogy pappenheimi mintára akár kalandpark, pontosabban drótkötélpálya épülhetnek a kastély és az attól nyugatra elterülő szurdok túlsó felén magasodó Piramita között. Az észtországi Kopu polgármestere iszkaszentgyörgyi kollégája korábbi látogatását viszonozta.

Észtországban összesen 59 kastélyiskola működik, ebből tucatnyit - köztük a kopuit is - a Norvég Alap támogatásával újították fel - mondta el lapunknak Tonu Kiviloo . Nagyon jók a benyomásai Iszkaszentgyörgyről, tiszta, rendezett a falu, a helyi néptáncegyüttes, melynek a próbáját volt alkalma megnézni, egyenesen elbűvölte - fogalmazott az észt polgármester, aki bízik a hosszabb távú együttműködésben: a két kastélyiskola között akár partnerség is létrejöhet - mondja.

A két külföldi polgármesterrel folytatott megbeszélésen Pál Mariann, a kastély esetében a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megyei irodavezetője, és Sipos Imre, a tankerület igazgatója is jelen volt - tudtuk meg Gáll Attila, iszkaszentgyörgyi polgármestertől. A hétvégén a faluban tartózkodott Ari Kupsus is, aki elújságolta: a nyárra a Pappenheim-kastélyba költözik a fővárosból a galériája. A megnyitó alkalmával a Verebics nővérek munkáiból nyílik kiállítás, s az idei nyáron is szervez nemzetközi művésztelepet a patinás falak között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!