Hírek

2013.04.12. 11:31

Staféta - Magyar János az adósságkezelési tanácsadásról

A Staféta e heti vendége Magyar János adósságkezelési tanácsadó.

Miskei Anita

A Staféta múlt heti vendége azt kérdezte Magyar János adósságkezelési tanácsadótól: mit jelent a tanácsadás, támogatás az adósságrendezésen belül? Melyek azok a lehetőségek, amikkel a családok élhetnek?

- Szociális szakemberként tizenegy éve dolgozom az intézményünkben, épp akkoriban indult az adósságkezelés. A szociális törvény újszerű változása kihívást jelentett a számomra, mindemellett fontos, hogy olyanoknak segítsek, akik a legrászorultabbak.

A tanácsadás a megismeréssel kezdődik. Létre kell jönnie egy összekapcsolódásnak, ami az intenzív ráfigyeléssel jöhet létre. Ez egy „belehelyezkedés” a család problémájába, ami a kölcsönös bizalom nélkül nem működik. Ha ez megtörténik, akkor objektív képet kaphatunk a jelen helyzetről, és ebből a rálátásból születhet meg az a közösen megfogalmazott stratégia, amely a kivezető utat rajzolja meg. Fontos a családi összefogás, hogy a közösen megfogalmazott célokat a család minden tagja a magáénak érezze. Fontos az idő tényezője is. Általános elv, amennyi idő alatt keletkezett egy hátralék, ugyanannyi idő szükséges a rendezésre is. A beavatkozás lépéseinél mérlegelünk és a megjelölt prioritások mentén haladunk.

A végrehajtás és a kikapcsolás veszélyének elkerülését az együttműködésünk jogcímén adott moratóriummal, a kialkudott részletfizetés megkötése által érjük el. Erre a fajta együttműködésre azok a családok képesek, akik felelősen felvállalják, a keletkezett hátralékok rendezéséért ők felelnek, képesek az együttműködésben a saját erőforrásaikat felismerni, ezeket mozgósítani, és az áldozatokat is követelő változásokat megtenni. A bevételi-kiadási egyensúly javításának két klasszikus eszköze, hogy vagy képesek vagyunk a bevételek növelésére, vagy kénytelenek leszünk a kiadások racionalizálására, csökkentésére, akár csak átmeneti időre is.

A Stafétát Róka Gyulának adom tovább, aki családgondozó, 2012-ben pedig Európai Polgári Díjat kapott. Azt kérdezem tőle: milyen többletet ad, mire kötelezi az elismerés? Hogyan kapcsolódik főállása és több irányú civil szervezeti munkája?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!