2013.05.31. 11:12
Ízek tobzódása: jól kifőztük a befőzéseket
Székesfehérvár - A Pannon Lapok Társasága kiadásában az ügyfélszolgálati irodákba került a nyolcadik kiadvány, a Befőzések könyve. Négy megye olvasóinak ajánlásaival lehet munkához látni.
Bármilyen mostoha is mostanában az időjárás, senki nem vitathatja, hogy egy új receptkönyv, amely a befőzésekhez képes sok-sok tippet adni, jókor kerülhet a konyhapultra. A nyolcadik kiadvány, amelyben több mint 250 recept kínálkozik kipróbálásra, ismét a négy megye olvasóinak receptgyűjteményéből került nyomtatásba.
Fejér megyéből közel harmincan vették a fáradságot, hogy a számítógép elé üljenek, feladják a levelet receptjeikkel. Az eddig megjelent hét receptkönyv közül már nyolcvanezer talált új gazdára, így szinte bizonyos, hogy a legújabb "családtag" is elnyeri majd a háziasszonyok tetszését.
- Mindig lehet valami új fogást, fortélyt tanulni - mondta a soponyai Farkas Ferencné, aki több társával együtt első alkalommal küldte el receptjeit. A csütörtöki találkozón - ahol minden szerző átvette a tiszteletpéldányt - ismerkedtek egymással az újak és a régi, több könyves olvasók.
A Befőzések könyvének csapata kissé hiányos, nem tudott mindenki eljönni a csütörtöki átadásra, ahol az új könyveseket is üdvözöltük (Fotó: Nagy Norbert)
- Nagy örömmel forgattam a Befőzések könyvét - Elekes András főszerkesztő köszöntötte a hölgyeket és Pribenszky Gábort, az egyetlen férfit, aki csak a találkozón volt egyedüli férfiszerző, a könyvben sok társa osztja meg ötleteit a kiadványt forgatókkal. - Az eddig megjelent receptkönyvek sikerén felbuzdulva döntöttünk úgy tavaly, hogy újabb kötettel gazdagítjuk a repertoárt. Belelapoztam, és ha nem is leszek vegetáriánus, kedvet kaptam a finomságokhoz, lekvárokhoz, befőttekhez. Nincs tapasztalatom a befőzések terén, de a környezetemben látom, mikor kezdődik el az üvegek számba vétele, a piaci kutakodás, előtte hasznos egy ilyen könyv.
A legtöbb családban valóban így történik ez a befőzések előtt, amelyhez az első könyves olvasóink hozzjárultak. Ahogy tette ezt a pákozdi Darányi Ferencné, a polgárdi Mihályiné Biczi Teréz, a székesfehérvári Takácsné Borsos Gabriella, a kincsesbányai Szatzkerné Horváth Ilona, a seregélyesi Csizmadia Tünde, a sárszentmihályi Halenár Istvánné. A színes, mutatós kiadványt forgatva még a legegyszerűbb ajánlat is felkelti az ember figyelmét, talán épp azért, mert eddig nem jutottunk hozzá.
A találkozón az is felvetődött, hogy egy gasztronómia klubban milyen jókat lehetne beszélgetni, esetleg sütni-főzni, tapasztalatokat cserélni. Amíg az ötlet esetleg formát is ölt, addig a jövő heti könyvhéten az egyik standon találkozhatnak az érdeklődők a nyolc kiadvánnyal és néhány szerzővel is, akik olvasóként is szívből ajánlják a receptgyűjteményeket. Mind a nyolcat, amelyhez jövőre talán burgonyás, vagy más olcsó ételek gyűjteménye csatlakozhat.
Csizmadia Tünde: - Fiatal korom ellenére nagyon szeretek sütni-főzni, ez a hobbim. Gyerekkorom óta teszem ezt, ilyen családban nőttem fel. Édesanyám és a nagyszüleim voltak a tanítóim, tőlük sajátítottam el a fogásokat. Nagyon szívesen készítek bármit a családnak, a barátoknak, így gondoltam, benevezek a könyvbe.
Farkas Ferencné: - Gyakorlott háziasszonyként szeretek sütni, főzni, befőzni meg főleg. Ilyenkor már kissé foghíjas a kamrám, de amikor a befőzési szezon eljön, akkor megtelnek a polcok. A családom nagyon szereti a lekvárokat. Ebbe nőttem bele Soponyán, ahol lakunk, segítettem a nagyanyámnak.
Halenár Istvánné: - Úgy gondoltam, hogy megosztom másokkal is a befőzésekkor használt receptjeimet. Szívesen kipróbálom a különlegességeket, amióta nem a legkisebb nebulókat oktatom a fehérvári Kossuth iskolában. Régebben a szezonálisakat főztem be, manapság van időm érdekességekre is.