Hírek

2013.10.15. 14:36

Esélyegyenlőségi fejlesztésre nyert támogatást az alcsúti óvoda

Alcsútdoboz - 1882. októberétől folyik óvodai nevelés-oktatás itt, megszakítás nélkül. A felzárkóztatásra 27 millió forintot nyertek pályázaton, az Új Széchenyi Tervben. Az életút elején alapozzák meg a kicsik jövőjét.

Zsohár Melinda

Nem mindegy, honnan és milyen tudás, ismeretek birtokában vágunk neki az életnek! Az óvoda sokat számít, főként azoknak a gyerekeknek, akik otthonról kevesebbet hozhatnak. Óváriné Hajagos Csilla, az alcsútdobozi Háromhárs óvoda vezetője óvatosan fogalmaz, nehogy bárkit is megbántson.

27 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyertek az európai szociális alapból, két évig építkezhetnek, még inkább alapozhatnak ebből az összegből. Hátrányos helyzetű gyermekeket segítenek. A szűkösebb körülmények, kevésbé iskolázott családtagok között nevelkedő gyermekeknek megkönnyíti a haladását, s növeli kilátásait az a felzárkóztató program, amely felszámolni szándékozik számos lemaradást.

Óváriné Hajagos Csilla óvónő a gyerekekkel (Fotó: H. Kolláth Mária)

Az óvoda akkor nyitotta meg kapuit a falusi paraszt- és zsellérgyerekek előtt, amikor ez még ritkaságnak számított. József főherceg felesége, Klotild alapította a zárdát, iskolát, óvodát, s a szatmári irgalmas nővérek közreműködésével működtette. Nagy-Magyarországon akkoriban 2,78 százalék gyermek járt óvodába, Alcsúton pedig 98 százalék (felekezeti hovatartozástól függetlenül)! Illem, kézimunka, énekek, versek szerepeltek a kedvesnővérek oktatási tervében, legendás emléküket a mai napig őrzik a generációk. (Ha nem veszik túl személyesnek, ezen sorok írójának 1902-ben született nagymamája is ide járt, s jómaga is ). Az óvodát 1948-ban államosították, de a homlokzatán a Szűz Mária-szobor megmaradt, nem távolították el.

Évekig három csoportban fogadták a gyerekeket, aztán kettőben, most ismét három működik a szép épületben. Az államosítás utáni óvodapedagógusi generációk méltón folytatták elődeik munkáját. Hangulatos, gazdagon dekorált, otthonos intézmény most is, nevelési programjának egyik alappillére a néphagyományok ápolása és a kézművesség. Az óvónők és dajkák szakértők e téren, Tóthné Tóth Gabriella művészi szinten használja a tradicionális anyagokat.

A pályázat sikerének ünnepélyes bejelentésén jelen volt az óvodában Oláh Gyárfás alcsútdobozi polgármester és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő. Óváriné Hajagos Csilla gazdag tervekről számolt be az elkövetkezendő két évben. Partiné Kocsis Tünde óvónő a felzárkóztatási felelős, s felvesznek egy anyanyelvi dajkát. Fórumokat, nyílt napokat, még több sport- és kézműves foglalkozást tartanak, pszichológus, gyógypedagógus szakembereket hívnak meg, Ovi-mozi előadásokon magyar népmeséket vetítenek diafilmen, kiállításokat szerveznek. Igazából az teszik, amit eddig is, csak még többet és az anyagiak segítéségével még komfortosabban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!