Hírek

2014.01.19. 19:00

Az idős ember nem nyugszik bele a hivatal döntésébe, újra föllebbezett

Iszkaszentgyörgy - Megrepedt, megsüllyedt az öreg ház. Gazdája meg van róla győződve, hogy a szomszéd miatt.

B. Kiss László

Idős Fodor Sándor házának sarkánál. A képen jól látszik a szomszéd által épített betonlábazat meg a víz elvezetését célzó vályú

A nyolcvan éves,mozgássérült idős Fodor Sándor az Iszkaszentgyörgy külterületén, Kisiszkán lakik.

A jókora parcellát még 1912-ben vásárolták a dédszülők. A telken álló öreg épületet, amelyhez jókora pince csatlakozik, már évtizedekkel ezelőtt helyrehozta, kipofozta a család. Kicseréltek például a tetőt, leparkettázták a szobát, fürdőszobát építettek.

- A szomszédos, szőlővel beültetett telket körülbelül harminc éve vette meg a jelenlegi szomszéd édesapja - meséli Fodor Sándor. S nem csupán épületet emelt rá. de jócskán fel is töltötte a parcella elejét. Az idős ember állítása szerint már akkor szólt emiatt a tanácstitkárnak.

Fodor Sándor házanak fala több helyen megrepedt. S évek óta nem tudja használni a fürdőszobát sem, mert az épület megsüllyedése következtében a szennyvíz nem folyik bele a derítőbe.

A szomszéd, annak érdekében, hogy ne folyjon át a csapadékvíz, betonlábazatot emelt Fodor Sándor házának oldalánál, amelynek túlsó felét kikövezte. Ez azonban a panaszos szerint nem jelentett elégséges megoldást, és a lakásában keletkezett károkat egyértelműen a szomszéd számlájára írja.

Fodor Sándor mielőtt lapunkat megkereste, már egy sor helyre írt a televíziótól az ombudsmanig. Levele nyomán az ősszel építésrendészeti eljárás indított a járási hivatal építésügyi hivatala. Az eljárásról Polgár Tibor , a szakigazgatási szerv vezetője írásban tájékoztatta lapukat. Eszerint a hatóság megállapította: az épületszerkezetek károsodása nem a szomszédnak felróható okból keletkezett. A károsodás a Fodor Sándor saját ingatlanán keletkező és nem megfelelően elvezetett csapadékvíztől, valamint a hiányos, nem megfelelő épületszigetelésből adódik. A károsodás a hivatal szerint az 1980-as években folytatott bányaművelés miatt is kialakulhatott. Mivel megállapították, hogy az épület nem bal- és életveszélyes, az eljárást lezárták. Fodor Sándor azonban újabb építésrendészeti eljárást kezdeményezett. Ennek során megállapították, hogy az előző eljárás megállapításai továbbra is helytállóak. Így az ismételt eljárást lehetőséget adva további jogorvoslatra január 2-án megszüntették. Polgár Tibor megjegyzi: az épület és annak környezete nem lakóépület használatnak megfelelő módon került kialakításra (a terület zártkerti besorolású). Nincs biztosítva a terület csapadékvízelvezetése. Az épület meglehetősen régi, a különböző időben történt hozzáépítések nem kellően szakszerűek, az épületen szerkezeti javítások nem történtek, így az épület jó karba helyezése feltétlenül szükséges, annak ellenére, hogy belül felújítási munkákat valósítottak meg. A szomszédos ingatlanon lévő épület az 1983-ban kiadott jogerős építési engedély alapján épült. Így ennek kialakítása, tereprendezése szerzett jogként illeti meg az ingatlan tulajdonosát. A két ingatlan között vasbeton lábazatú kerítés található, csapadékvízelvezető vályúval, így onnan csapadékvíz nem tud Fodor Sándor úr ingatlanára jutni.

A történetnek azonban még nincs vége, Fodor Sándor a jogorvoslati lehetőséggel élve megfellebbezte eme határozatot is. A fellebbezést január 17-én fölterjesztették a másodfokú hatósághoz , a megyei kormányhivatal építésügyi hivatalához.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!