Hírek

2014.06.20. 15:40

Megújult a velegi kastély

Nagyveleg - Felújíttatta az egyház a falu kastélyát, amelyet egykori tulajdonosáról, Grünfeld Pálról neveztek el.

B. Kiss László

A reformációi emlék-, illetve zarándokutak kialakítására nyert mintegy 250 millió forint egy részéből újíttatta fel a nagyvelegi kastélyt az evangélikus egyház. Egyúttal átkeresztelték a hangulatos, szép fekvésű kis falu egyik ékét jelentő épület: belmissziós központról Grünfeld Pál Evengélikus Vendégházra változott a neve. A csütörtök este tartott ünnepélyes átadó alkalmával több tucat, a kertben sátorozó gyermek jelenlétében Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyház vezetője szolgált.

Az evangélikusok kapták meg a rendszerváltást követően, a kárpótlás során az épületet, amely most lelki központként működik (Fotó: B.. Kiss László)

A püspök beszédében fölelevenítette a helyeik által csak kastélyként emlegetett épület történetét, sorsát is.

Az ingatlan eredeti tulajdonosa a zsidó származású Grünfeld Pál volt, aki, amikor behívták munkaszolgálatra, az evangélikus egyház gondjaira bízta tekintélyes méretű velegi házát. Az evangélikusok erre tekintettel kapták meg a rendszerváltást követően, a kárpótlás során az épületet, amely a szórvány egyház tagjainak találkozóhelyeként, lelki központként működik.

Szemerei János (Fotó: BKL)

A felújítás mintegy 60 millió forintba került. Ennek során többek közt korszerűsítették a fűtést, mivel azonban zarándokszállásról van szó, a szerényebb komfortfokozat emelése nem volt cél tudtuk meg az ünnepségen a házigazdától, Szarka István esperestől.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!