Hírek

2015.12.19. 16:57

Éjszaka gyújthatták fel a Hóman-árnyékképet, Budapestre vitték a megrongált installációt

Megrongálták az Eleven emlékmű csoport installációját a Bartók Béla téren, amit civilek állítottak, így tiltakozva a korábban tervezett Hóman-szobor ellen.

Buthy Lilla

Az installáción gyújtogatás nyomai látszanak - tudtuk meg Földi Judittól, a Demokratikus Koalíció fehérvári szervezetének elnökétől. Arról, hogy feljelentést tesznek-e a rongálásért az Eleven Emlékmű csoport aktivistái tudnak majd nyilatkozni, akik ma este viszik vissza a Szabadság-térre a köztéri installációt.

Földi Judit azt is hozzátette, a rongálók fotókat is elvittek az installációról és szétdobálták az ott elhelyezett köveket is.

 

Frissítés:
Budapestre vitték a megrongált installációt 

Az Eleven Emlékmű aktivistái szombat este érkeztek meg a Bartók Béla térre, ahol elmondták, Budapestre viszik a Hóman- árnyékképet. Sajtónyilatkozatukban azt közölték, mivel a közgyűlési határozattal, amely visszamondta a szoborállítás engedélyét, tulajdonképpen az installáció okafogyottá vált, elérték a céljukat.

- Az történt, aminek történnie kellett, a szobor felállítását megakadályoztuk. Az akció sikeres volt, az installációt itt tartani már provokáció volna. Nem gondoljuk, hogy Székesfehérvár társadalmi békéjét kellene veszélyeztetnünk. A döntés után már fölösleges, hogy tovább foglaljunk itt bármilyen helyet. De a miniszterelnök érvelése, hogy miért ne álljon szobra Hómannak Fehérváron, indokolja, hogy az installációt felvigyük Budapestre és lerakjuk a Szabadság-térre, a német megszállási emlékművel szemben - mondták.

A rongálással kapcsolatban hozzátették: - Azt bizonyítja, hogy joggal gondoltuk úgy, hogy ez az emlékmű az antiszemita Hómannak állítana emlékművet, ha megvalósulna, hiába mondják, hogy lokálpatrióta megfontolás áll a háttérben.

Többen azt mondták, ez a bosszú, amiért sikerült megakadályozniuk a szobor felállítását.

A feol. hu úgy tudja, az Eleven Emlékmű csoport nem szándékozik rendőrségi feljelentést tenni a rongálás miatt.

Hómanról pro és kontra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!