Hírek

2016.11.10. 12:21

Gonggal, hangtállal és faültetéssel is küzdenek az iskoláért

Úrhida - Teljesen tele volt szerdán este az úrhidai művelődési ház nagyterme, ahol támogató jellegű gongos meditációt szerveztek és aláírásokat gyűjtöttek egy új iskolaépület létrehozásáért.

Kocsis Noémi

Lippai Kitti nagyobb gyermeke az úrhidai iskola kisdiákja. Az immár háromgyermekes fiatal család a jó vidéki levegő, a biztonság és a jó közösség miatt is költözött ki nemrég a megyeszékhelyről a faluba, s nem volt kérdés az sem, hogy a gyermeket nem hordják vissza Fehérvárra tanulni, hanem a községi intézmény tanulója lesz. Jelentős szempont volt ebben az is, hogy az iskola a legutóbbi kompetenciamérésben meg is előzte a városi intézmények átlagát, elkötelezett pedagóguscsoport foglalkozik a gyerekekkel. A probléma az, hogy bár már három különböző helyiségben tanulnak Úrhidán a gyerekek, a körülmények mégsem megfelelőek. Az eredeti, a legnagyobb épületük több, mint 150 éves, az 1854-ben emelt épületet ugyan bővítették az 1900-as évek elején, majd több újabb, kisebb renováláson esett át a 80-as években is, de mindez nem segített a szerencsére növekvő gyermeklétszám szempontjából, így az önkormányzat két újabb helyiséget jelölt ki oktatás céljára, az egyik éppen a művelődési házban található, itt tudnak tornázni is a gyerekek - tudtuk meg a tagintézmény vezetőjétől, Liedermajer Helénától.

A meditációs támogatói esten közel negyvenen vettek részt, és sok aláírás is összegyűlt
Fotó: a szerző

Az új, egységes, nagyméretű tornatermet is befogadó iskolaépületre a látványtervek elkészültek, a telek, sőt még a körülötte lévő park terve is megvan hozzá, ám a pályázati lehetőségek a néhány éve még 500 milliós, mai áron azonban már 800 milliós költségű iskola megvalósítására évek óta szűkösek. Pályázott ugyan a falu, de nem sikerült nyerni, azóta pedig csak várni lehet az újabb célpályázat kiírására, de a szülői közösség addig is többféle bevételszerző módszerrel megpróbálkozik. Ilyen volt a településen meghirdetett gongos meditáció ötlete is, amelyen pozitív ráhangolódással kérték a megvalósulást, de terveznek faültetést - s a szülők tarsolyában még számos idevágó ötlet van.

- Sokan mondják, hogy ha meglenne az új épület, ők sem hordanák máshova a gyereküket - mondja Lippai Kitti, az egyik szervező. A kezdeményezők közben több íven is gyűjtenek aláírásokat, jelezhetik szimpátiájukat az iskolaelképzeléssel a fehérvári szülők, az úrhidai szülők, de azon lakosok is, akiknek nincs érintett korú gyermekük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!