Hírek

2017.04.27. 16:46

Mi legyen a látogatóközpont neve?

Martonvásár – Agrár-innovációs centrumot alakítanak ki az egykori Brunszvik-kastély és park együttesében, amely évtizedek óta az agrárkutatást szolgálja.

Zsohár Melinda

A csaknem tízmilliárd forintos kormánytámogatással bővülő létesítmény látogatóközpontot is magába foglal, ennek névadásához ötleteket várnak.

Hosszú egyeztetés előzte meg a látogatóközpont modern épületének megalkotását és engedélyeztetését, törekedtek  a műemléki látvány megőrzésére, s a mai kor igényeinek kielégítésére is – hangzott el többször lakossági fórumokon Martonvásáron. A hajdani kastélyegyüttes és környezete államosítását követően a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Központja (ATK) kapott helyet az egykori főúri lakban, a tudományos munka modern épületek felhúzását is megkövetelte az idők során. A nagy és a kisebb kastély szerencsére eredeti külsejében vészelte át a kalandos 20. századot, s e különleges épületek belül is többségükben őrzik tervezőik ízlését.

A tudományos és kutatómunka bővül a martonvásári kastélyban és csatolt épületeiben, s a parkot is rekonstruálják az agrár-innovációs centrum kialakításakor. Mintegy száz hazai kutató és további ötven munkatársuk érkezik a városba, az 1972-ben épült kanadai rendszerű klímaházat felújítják részlegesen. Új kutatótömb készül, a fővárosból kiköltöző Növényvédelmi, valamint Talajtani és Agrokémiai Intézet számára.

Maga a látogatóközpont a kiskastélyból, s a hozzáépített modern épületelemből áll, utóbbiban a bejárat, az ajándékbolt és a kávézó kap helyet - tájékoztatott Szekeres Zsolt agrárközgazdász, a projekt vezetője.

A látogatóközpontban interaktív kiállítást hoznak létre a legmodernebb technikák felhasználásával, bemutatván a mezőgazdasági kutatások lényegét. Iskolás csoportokat fogadnak, tanórákat tartanak itt, s a környékbeli látnivalókra is felhívják a figyelmet. A kastély előtti park és a templomkert egybenyitásával közel kéthektárnyi park lesz látogatható. Az egykori kerttervezők 1887-es dokumentumait felhasználják a rekonstrukciónál, mondta el Barnabás Beáta akadémikus, az MTA főtitkár-helyettese.

A nagyszabású terv megvalósításával nő a kisváros turisztikai és kulturális vonzereje, nem beszélve a kutatóbázis presztízsemelő hatásáról. A lakosság ötleteit, javaslatait várják a leendő látogatóközpont névadásához. Május 31-éig kérik a javaslatokat az MTA ATK címére, a Brunszvik utca 2-be, illetve a közösségi portálon és a qr-kódon elérhető űrlapon a vállalkozó szellemű névadóktól. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!