Hírek

2014.06.19. 15:36

A móri vérengzés fegyvereinek megtalálója nem kap nyomravezetői díjat

Budapest, Szár – Hiába vezette kulcsfontosságú nyomra a rendőrséget Szebenyi István, amikor megtalálta a móri és a veszprémi postásgyilkossághoz köthető fegyvereket, A Fővárosi Törvényszék nem ítélte meg neki a 25 millió forintos nyomravezetői díjat.

S. Töttő Rita

Évek óta küzd az igazáért, valamint a milliókért Szebenyi István, amatőr hadszíntér kutató, aki többször nyilatkozta már lapunknak: amikor megtalálta az erdőben a veszprémi postásgyilkossághoz és a móri vérengzéshez köthető fegyvereket, olyan kulcsfontosságú nyomokhoz juttatta a rendőrséget, amelyek alapján kiderülhetett a tettesek kiléte. Szebenyi 2006 októberében bukkant fémkeresője segítségével a Tatabánya és Tarján közötti erdős területen a Skorpió gépfegyver válltámaszra, hátizsákra, lőfegyverekre, lőszerekre és egyéb ruházatra.

Több pert is indított ezután, mert a rendőrség mégsem adta meg neki a kitűzött összeget. Kétszer sikerrel is járt: egyszer a herendi önkormányzattól kapott 100 ezer, máskor az ORFK-tól és a Magyar Postától 5 millió forintot. Mindkétszer jogerősen nyomravezetőnek mondta ki a bíróság Szebenyit, ezért juthatott az igényelt összeghez. Ezután vágott bele a nagyobb, 25 milliós falatba, ám most a Fővárosi Törvényszék tegnap jogerős ítéletben mondta ki: az ORFK-nak nem kötelessége fizetni. A Törvényszék helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletét, amelyben elutasította Szebenyi István keresetét.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tizenkét éve 25 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki a 2002. május 9-i móri bankrablás elkövetőinek kilétére és tartózkodási helyére vonatkozóan konkrét adatokkal szolgál. „A felhívás alapján azonban a nyomravezetőnek olyan információval kellett szolgálnia, amelyekből az elkövetők személyi adatai és tartózkodási helyük megállapítható és az eljárás során bizonyítékként felhasználható” – áll a törvényszék sajtónyilatkozatában, amely a bíróság jogerős döntésére is magyarázatot ad. E szerint a rendőrségi felhívás egyértelműen meghatározta a feltételeket, amelyek mellett lehetőség van a nyomravezetői díj kifizetésére. „A felhívás határozott követelménye volt, hogy a nyomravezetőnek konkrét adattal kell szolgálnia a bűncselekmény elkövetőinek kilétére és tartózkodási helyére. Tehát a nyomravezetői díj csak ezen feltételek fennállása esetén volt kifizethető” – folytatódik a Törvényszék indoklása.

Így tehát a megtalált fegyverek sem minősülhettek a díj kifizetését megalapozó teljesítésnek – noha a büntetőeljárás során bizonyítási eszközeként szolgáltak. Vagyis a Törvényszék indoklása szerint az ORFK helyesen járt el, amikor nem fizetett Szebenyi Istvánnak nyomravezetői díjat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!