Külföld

2010.03.11. 14:29

Nacionalizmus helyett hazafiasságot! Tiltakozás Szlovákiában

FMH - Erőszakkal akarja rákényszeríteni a hazaszeretetet az emberekre, ezért nem jó a szlovák hazafiassági törvény. Az országban folytatódnak a tiltakozások a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezésére elfogadott hazafiassági törvény ellen.

MTI

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) csütörtökön felszólította Ivan Gasparovic államfőt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem adja azt vissza a parlamentnek újratárgyalásra.
"A vulgáris nacionalizmus helyett őszinte hazafiasságra van szükségünk" - jelentette ki Ján Figel, pártelnök pozsonyi sajtóértekezletén. Leszögezte: az elfogadott törvény nem jó, mert erőszakkal akarja rákényszeríteni az emberekre a haza szeretetét. "Ez lehetetlen" - jegyezte meg.
A sokat vitatott jogszabály alapján egyebek között a szlovákiai iskolákban minden hét elején kötelező lesz a nemzeti himnusz eljátszása, s minden tanteremben kifüggesztik a nemzeti jelképeket. 
Hasonló felszólítást küldött az államfőnek a Szlovákiai Írók Társasága (Obec Spisovatelov Slovenska) is.  Peter Juscák, a társaság elnöke kijelentette: az államiság jelképeinek parancsszóra történő folytonos előtérbe tolása nem egy követendő példa, épp ellenkezőleg, ellenállást válthat ki a kötelezővé tett rituálékkal szemben. Szerinte ott is tiszteletlenséget válthat ki, ahol ma még megvan a tisztelet. 
A köztársasági elnöknek a hatályos törvények szerint március 20-ig kell eldöntenie, hogy aláírja-e a hazafiassági törvényt, amely ellen szerdán több mint ezer diák tüntetett Pozsonyban. Ján Slota, az SNS elnöke később "narkósoknak" nevezte a tüntetőket.
"Azt hiszem, hogy ezek a narkósok engem nem zavarnak. Tudomásul sem veszem őket" - jelentette ki Slota, aki a törvény egyik előterjesztője volt. A diáktüntetés szervezői csütörtökön felszólították Slotát, hogy kérjen bocsánatot nyilatkozatáért, különben becsületsértés miatt bíróság elé viszik az ügyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!