Kultúra

2011.06.27. 16:02

Elkezdődött a szavazás az alkotmánybírákról

Megkezdődött az alkotmánybírák titkos választása hétfő délután a Parlamentben.

MTI

A képviselők öt jelöltre szavazhatnak: Balsai István fideszes országgyűlési képviselőre, az Antall-kormány volt igazságügy-miniszterére, Pokol Béla egyetemi tanárra, Szalay Péter ügyvédre, Szívós Máriára, a Fővárosi Bíróság tanácselnökére és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetre, nemzetközi magánjogászra. Mindannyiukat a kormánypártok jelölték. Megválasztásukhoz kétharmados támogatásra van szükség.
Az ellenzéki pártok közül az MSZP a nap folyamán azt közölte, nem támogatja az öt kormánypárti alkotmánybíró-jelölt megválasztását.
A Jobbik egyedül Pokol Béla alkotmánybíróvá választását támogatja, a másik négy jelöltet "pártkötődésük" miatt nem - közölte a párt alelnöke.
Az LMP képviselői nem vesznek részt az alkotmánybírák megválasztásában, a szavazólapokat sem veszik fel.
A képviselők a Parlament egyik lezárt folyosóján adhatják le szavazatukat, a voksolás eredményét a 18 óra 30 perckor folytatódó ülésen hirdetik ki.
Az Országgyűlés korábbi döntése értelmében szeptember 1-jétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Alkotmánybíróságnak. A parlament azért választ öt alkotmánybírót, mert egy poszt jelenleg is betöltetlen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!