Kultúra

2016.11.03. 22:52

Színházi est Mezőszentgyörgyön: A kihallgatás

Mezőszentgyörgy – Nagy sikerrel mutatta be a MASZK társulata Eörsi István: A kihallgatás című drámáját az 1956-os emlékhét színházi estjén. A darabot Tóth Andrea rendezte.

V. Varga József

Az 1956-os Emlékbizottság az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, A magyar szabadság éve programsorozatban kiírt Sinkovits Imre pályázaton 700 ezer forinttal támogatta a Mezőszentgyörgyi Amatőr Színjátszó Kör Egyesületet, Eörsi István: A kihallgatás című drámájának színpadra állításában.

A dráma az 1953-as években játszódik, történetében kapcsolódva az ’56-os események előzményéhez. A darabról a szerző így írt a Színház című lap 1988. márciusi számában:

„A kihallgatást 1965-ben írtam Tragikomédiámnak nemcsak a cselekménye, hanem a megírása is a történelmi félmúltba távolodott. Politikai pikantériája elpárolgott, „leleplezései” immár közhelyek Így hát csak abban reménykedhetek, hogy a darab, mint darab megáll a lábán, vagyis hogy a benne ábrázolt emberi viszonylatok érvényesek, és morális-politikai problematikája az olvasóban és nézőben transzponálódik, általánosul.”

A parancsnokság irodájában: Tóth Balázs (b), Kiss Péter, Szűcs Sándor, Bak Ádám és Boldog Ádám

Fotó: Méreg Bálint

A MASZK társulata nagy sikerrel, teltházas előadáson mutatta be Eörsi drámáját az ünnepi héten az Eötvös Károly Művelődési Házban. A szerepeket Kiss Péter, Bak Ádám, Benkő Péter, Oláh István, Tóth Balázs, Szűcs Sándor, Boldog Ádám, Babják Zoltán és Berta Attila formálta meg, a darabot Tóth Andrea rendezte, a díszlet Najgyenov Vlagyiszlav munkáját dicsérte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!