Kultúra

2017.02.07. 17:25

A Karinthy-jelenség

Nem csupán kitűnő író volt, filozofikus novellák, tudományos-fantasztikus regények, megrendítő versek, humoreszkek, szatírák szerzője, a pesti humor atyja , hanem igazi híresség, komoly rajongótáborral. És ez - a róla készült képeket nézegetve -, nem is csoda.

Gábor Gina

Természetesen Karinthy Frigyesről van szó, akit a maga korában mindenki ismert. Rajongói a kávéház hatalmas ablakán bebámulva láthatták, amint dolgozik, a sajtómunkások meglátogatták a nagy írót az otthonában. (Le is fotózták az íróasztalánál, ahol egyébként soha nem dolgozott - arra ott volt a kávéház.) Ám az utca embere is megszólíthatta, barátságosan elcsevegett mindenkivel...

Karinthy Frigyes bűvészkedik: a fénykép - Tóth Margit felvétele - 1932-ből való

Ő maga nem csupán szerzőként, de különféle tréfák kiagyalójaként és közreműködőjeként fotókon is feltűnt az újságokban. A Karinthy-jelenségről a Petőfi Irodalmi Múzeum jelentetett meg fotóalbumot, Minden másképp van - Karinthy Frigyes összes fényképe címmel.

A neves szerzőről, meg a sokoldalúságáról nem ártana egy új monográfia: ez a fotóalbum - amelyhez Kovács Ida írt bevezetőt - inkább az író népszerűsítését szolgálja. Amire, mi tagadás, szintén szükség van, hiszen sokan ma csupán a remek irodalmi paródiáit (Igy írtok ti) vagy a Tanár úr kérem lazán egymáshoz kapcsolódó novellafüzérét ismerik.

Kosztolányi Dezsővel valószínűleg egy balatoni hajókiránduláson

De már ezeket a fényképeket áttekintve is feltűnő, mennyi mindennel foglalkozott: a regények, novellák versek mellett újságíróként is sokféle műfajban jelentkezett, ráadásul igazi társasági embernek számított, mindenütt jelen volt. Ahogyan Kovács Ida is írja: láthatóan mindig más bőrébe szeretett volna bújni - mert azt, hogy ő író, számára természetes köznapi teljesítménynek tűnt.

Így aztán a játékosságát megörökítő fotók talán a legkedvesebbek: Karinthy, amint bűvészként trükköket mutat be, Karinthy, amint fogadja a pályaudvaron (az ál) G.B Shaw-t, vagy szintén kedves tréfaként felkarol egy (ál)költőt: a fotó a Felfedeztem a legnagyobb magyar költőt című Karinthy-írás illusztrációjaként készült, a Színházi Élet számára.

Feleségével, Bőhm Arankával Karinthy stockholmi agyműtétje után
Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Én azokat a képeket is nagyon szeretem, amelyek arra szolgálnak bizonyítékul, amit életrajzírói gyakorta emlegetnek: imádta a technikai újdonságokat. (Állítólag még egy birkanyíró gépet is megvett egyszer, mert lenyűgözte a szerkezet ötletessége.) Annyi bizonyos, hogy a Zeppelin léghajó fedélzetéről is tudósított hajdanán, de a film is érdekelte.

Neki is volt filmfelevőgépe, sőt több filmben szerepelt, ezek nagy része nem maradt fenn, pontosabban csak néhány kockát ismerünk belőlük. Az egyiket házi használatra együtt forgattak Kosztolányi Dezsővel, akivel megannyi játékot, tréfát eszeltek ki. Akad olyan filmszkeccs, amit Karinthy írt - Fikszírozzák a feleségemet címmel - és Karinthy szerepel is benne. A film - amit egykor a moziban is vetítettek -, talán lappang még valahol, ma csak egy-egy képkockája ismert.

Ki tudja, talán a kötetet látva eszébe valakinek, hogy a felvétel ott szunnyad a padláson ...



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!