Olimpiai újoncként érkezett Párizsba

2 órája

Losonczi Dávid: hatéves korom óta erre készülök, ki kell jönnie a munkának, sikerülnie kell

A kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Losonczi Dávid az első és a második mérkőzését is megnyerte, így bejutott az elődöntőbe a párizsi olimpián. A huszonnégy esztendős sportoló gyerekkora óta arra készül, hogy érmet fog szerezni egyszer az ötkarikás játékokon, és lehet szerda este sikerülni fog neki a francia fővárosban.

MW

Losonczi Dávid (kék) és az orosz származású, szerb színekben versenyző Alekszandr Andrejevic Komarov

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos súlycsoportjában a világbajnok Losonczi Dávid a negyeddöntőben legyőzte a szerb Alekszandr Andrejevic Komarovot a Mars-mező Arénában, így éremért küzdhet a folytatásban – írta meg az Origo. Ami azt illeti, nem volt könnyű túljutnia a szerbek idei Európa-bajnokán.

LOSONCZI Dávid
Losonczi Dávid, miután győzött az orosz származású, szerb színekben versenyző Alekszandr Andrejevic Komarov ellen
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Kemény ellenfelet győzött le

Azonban ne szaladjunk még ennyire előre, és kezdjük inkább az elején. Az ESMTK 24 éves versenyzője olimpiai újoncként érkezett a francia fővárosba, ahol a birkózóversenyeknek otthont adó Mars-mező Arénában második kiemeltként kezdte meg szereplését, méghozzá rögtön egy keménynek ígérkező ellenféllel, a 77 kilóban olimpiai bronzérmes, 82 kilóban világ- és Európa-bajnok, már 36 éves Rafig Huseynovval szemben. Losonczi 3-0-ra elhúzott, s bár ezután 3-2 lett az állás, versenyzőnk később visszaállította a hárompontos különbséget, és 5-2-re győzött – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Így jöhetett az orosz származású, de szerb színekben versenyző idei kontinensbajnok Alekszandr Andrejevic Komarov elleni mérkőzés, ami előtt nem sokat pihenhetett Losonczi, ennek ellenére elszánt tekintettel vetette bele magát az összecsapásba.

LOSONCZI Dávid
Losonczi Dávid ünnepel
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Hat éves kora óta erre készül

A felek az első menet után 1-1-re állak, de a később szerzett pont a szerbnek kedvezett. A második menetben ráadásul passzivitásért Losonczit figyelmeztették, 2-1-re Komarov vezetett, a lenti helyzetből azonban nem tudott akciót csinálni. 1:25-el a vége előtt aztán Losonczi kitolta a szőnyegről ellenfelét, 2-2 lett az állás, és ez már nekünk kedvezett. Húsz másodperccel a vége előtt viszont Losonczi lépett ki a szőnyegről, legalábbis az iráni mérkőzésvezető így látta. Módos Péter szövetségi kapitány videózást kért, és igaza volt. A versenyzőnk nem lépett ki teljesen, a sarkát és a lábujjakat vizsgálták tüzetesen, az idegőrlő videózás pedig szerencsére nekünk kedvezett. A szerb már nem tudott pontot szerezni, így Losonczi Dávid nyert a 2-2-es döntetlennel – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Nem edzett úgy az olimpiára az ellenfelem, ahogy kellett volna, láttam az edzőtáborokban. Én hat éves korom óta erre készülök, ki kell jönnie a munkának, más nem lehet

– mondta el Losonczi Dávid, majd hozzátette, nem lépett ki a szőnyegről, amire jött a challenge, de tartott tőle, mert ha azt akarják a bírók, akkor "úgy látják" az esetet, szerencsére nem így történt.

Nagyon boldog vagyok. A világbajnokságon történtek is nagy erőt adtak, akkor se lettem volna szomorú, ha marad az ezüstérem, de természetesen így azért jobb. Ennek ellenére végig nagyon pozitívan álltam hozzá. Ez mind hozzásegített ahhoz, hogy eljussak idáig. Még két meccset kell megnyerni, mindent meg fogok tenni

 – mondta el a magyar birkózó, akinek a négy között az ellenfele az ukrán születésű bolgár Szemen Novikov lesz, a 26 éves versenyzőnek Eb-aranya (2020) és vb-bronza (2023) van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában