Vucsics: az oroszok több millió embert is feláldoznának a győzelem érdekében – frissül

881. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Vlagyimir Putyin orosz államfő (b2) és Alexandr Potapov, az UralVagonZavod orosz hadiipari vállalat vezérigazgatója (b) a vállalat Nyizsnyij Tagil-i gyárában tett látogatásán 2024. február 15-én

Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool

Fotó: Ramil Szitdikov

Cikkünk frissül!

Jobb egy élő dezertőr, mint egy halott hős

Senki sem tudja, hogy hányan menekültek el az orosz–ukrán háború kirobbanás óta Ukrajnából. A német médiának nyilatkozó Andrij például hatezer dollárt fizetett azért, hogy megszökjön Ukrajnából. Vaszil pedig bujkált. Mykola külföldön volt, amikor kitört a háború, és egyszerűen nem tért vissza – írja a V4NA hírportál.

Annak ellenére, hogy az ukrán kormány embertelen és brutális sorozást rendelt el a háborúban tapasztalt kilátástalan helyzet miatt, egyre csak fogynak a besorozható emberek. Az ukrajnai háború már több mint két éve tart. A 18 és 60 év közötti férfiak hadkötelesnek számítanak, és a hadiállapot értelmében nem hagyhatják el az országot. Kivételt csak a legalább három gyermeket nevelő apák, a fogyatékkal élő gyermekek apjai, a fogyatékkal élő férfiak és a fogyatékkal élő feleséget vagy szülőket gondozó férfiak képeznek. Aki megtagadja a katonai szolgálatot, azt börtönnel vagy kényszertoborzással fenyegetik. Nagyon sokan több ezer eurót is kifizetnek az embercsempészeknek azért, hogy kijuttassák Ukrajnából.

Az ukrán határőrség arról számolt be nemrég, hogy naponta átlagosan tíz embert kapnak el, akik illegálisan próbálják elhagyni Ukrajnát.

„Néhány évvel az orosz invázió előtt jöttem Berlinbe, hogy építőmunkásként dolgozzak. Nyugat-Ukrajnából származom, és mostanra a falunkban szinte már nem maradt férfi. Vagy a fronton vannak, vagy hozzám hasonlóan külföldön” – mondta Mykola a Tagesspiegel német lapnak, amelyről a Focus számolt be. A felesége is kiköltözött Németországba, a lánya ugyanakkor Ukrajnában maradt és tanul. Elárulta, hogy hiányzik neki az otthona, de maga az ország nem.
A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Vucsics: az oroszok több millió embert is feláldoznának a győzelem érdekében 

A szerb elnök szerint a Nyugat egyelőre ugyan nem áll készen a harcra, de hamarosan képes lesz rá. Vucsics szerint az oroszok több millió embert is feláldoznának a győzelem érdekében – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Alekszandar Vucsics szerb államfő
Fotó:  Ludovic MARIN / Forrás:  AFP

Nem tudják legyőzni Oroszországot, esetleg csak akkor, ha valami történne Vlagyimir Putyinnal, de az orosz elnök vezetésével nagyon nehéz lesz Moszkva ellen. Erről beszélt a szerbiai Pink Televíziónak adott interjújában Alekszandar Vucsics. A szerb államfő leszögezte, amikor azt mondják, hogy a Nyugatnak győznie kell, akkor észben kell tartania, hogy Oroszország kész lesz feláldozni öt- vagy akár tízmillió embert is a harctéren.

Nyugaton erre senki nem áll készen, ők távolról szeretnének háborúzni

– jelentette ki az interjúban az elnök, aki szerint a Nyugat jelenleg ugyan még nem áll készen, de háborúra készülnek Oroszországgal, gyorsabban, mint ahogy egyesek látni szeretnék. Ez látszik a katonai műveletekből is.

Mondom önöknek, háborúra készülnek

– tette hozzá a balkáni vezető.

A cikk ITT folytatódik!

ORFK: csaknem 12 ezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán–magyar határszakaszon 6396-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5483-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 27 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

A hétfői eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában