Orbán Viktor: az egész világ békét akar (videó)

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában a többi között a békemisszió fontosságáról is beszélt. Szombat délután az erről szóló részletet videó formájában osztotta meg a közösségi oldalán.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi alkalommal interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Békemisszió nélkül folyamatosan eszkalálódik, kiterjed, fokozódik a háború, és egyre szörnyűbb veszteségeket fognak elszenvedni az ott élők – mutatott rá az interjúban Orbán Viktor, emlékeztetve, hogy ő az egyetlen európai vezető, aki mindkét háborús féllel beszélt. A kormányfő hozzátette: tapasztalatairól, amelyek szerint egyikük sem akar békét, az európai miniszterelnököket is tájékoztatta.

Mindkét fél úgy gondolja, hogy nyerhet a háborún, úgy gondolja, hogy az idő az ő oldalukon van, a háború folytatása nekik hoz előnyt

– magyarázta a miniszterelnök, rámutatva, hogy a naiv Európa azt hiszi, megkérheti a feleket, hogy ne tegyenek az eszkalációhoz vezető lépéseket, de valójában erőre lenne szükség.

A háború erő kérdése, és ha a háborúzó felek nem akarnak békét, akkor azt a kérdés kell föltenni, hogy a világ nagy erőközpontjai hajlandók-e közösen föllépni a békéért. Nem a lelkére beszélni a háborúzó feleknek, hanem közölni velük, hogy az egész világ békét akar. Rá kell őket vezetni, el kell őket vinni annak megértéséhez, hogy az egész világ nem kéri, könyörög, belátást kér, hanem elvárja, és erővel érvényt is fog szerezni annak, hogy béketárgyalásnak márpedig lenni kell – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint három ilyen szereplő van: az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában