Budapest

7 órája

A 2026-os választásokig fennmaradhat a működésképtelen Fővárosi Közgyűlés

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó alkotmányjogász szerint elképzelhető, hogy Karácsonyék a jogszabályok kijátszásával őriznék meg a pozícióikat.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2024. február 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

– Elvileg lehetséges, hogy a közgyűlés feloszlatására az általános választásokat megelőző egy év előtt már nem lesz lehetőség, így a működésképtelen közgyűlés a választásokig fennállhat, azonban alaptörvényellenes működése esetén az alaptörvény 35. cikke szerint az Országgyűlés a kormány – az Alkotmánybíróság véleményének kikérését követően előterjesztett – indítványára feloszlatja az alaptörvény-ellenesen működő képviselő-testületet. Erre bármikor sor kerülhet – mondta el a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Abban az esetben, ha feloszlana a Fővárosi Közgyűlés, a júniusi választáson minimális előnnyel újra megválasztott főpolgármester megbízatása is automatikusan megszűnne, ezt pedig nyilvánvalóan igyekszik elkerülni a baloldal

– tette hozzá a szakértő. Szerinte elképzelhető, hogy végül képes lesz a főpolgármester olyan többséget maga köré gyűjteni, hogy a Fővárosi Közgyűlésben elfogadtassa a főpolgármesteri kabinet összetételét, például az MSZP–DK–Párbeszéd-szövetség hét képviselője mellé a Tisza Párt tíz képviselőjével, ami már éppen, de bizonytalan többség a harminchárom fős Fővárosi Közgyűlésben. Fennáll a veszélye, hogy a baloldal hazardírozni fog a főváros működőképességével, csak azért, hogy valahogy mégis kihúzza jövő áprilisig, ami után több mint egy évig nem lehet kimondani a Fővárosi Közgyűlés feloszlását.

Ifjabb Lomnici Zoltán rámutatott: a főpolgármester-helyettes megválasztásánál sokkal nagyobb probléma lehet a főváros költségvetésének megszavaztatása a közgyűléssel.

Ha a Fővárosi Közgyűlésnek nem sikerül elfogadni a költségvetést, akkor a jogszabályok szerint a fővárosi vagy vármegyei kormányhivatal vezetője a helyi önkormányzat jogszerű gazdálkodásának helyreállításáig, de legfeljebb az önkormányzat tárgyévi költségvetésének végrehajtásáról szóló rendeletének elfogadásáig törvényességi felhívás kibocsátása nélkül

önkormányzati csődbiztost jelölhet ki, ha a képviselő-testület a költségvetési rendeletet a költségvetési évben legkésőbb március 15-ig nem fogadja el.

További részletekért kattintson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában