Felfüggeszti külföldi adóssága törlesztését Ukrajna – frissül

890. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) egy erődrendszer építkezésén, a Volinyi területen, egy nem megnevezett helyszínen az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2024. július 30-án

Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Cikkünk frissül!

Zelenszkij bejelentést tett a békecsúccsal kapcsolatban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az egész világ, beleértve Ukrajnát is, azt szeretné, ha Oroszország csatlakozna a világ vezetőihez egy tervezett második békecsúcson az ukrajnai háború befejezése érdekében – írja a Magyar Nemzet az AFP francia hírügynökségre hivatkozva.

Zelenszkij békülékenysége nem véletlen: az oroszok egyre nagyobb nyomás alá helyezik a létszám- és felszerelési problémákkal küszködő ukrán haderőt, a szövetségesek támogatása egyre bizonytalanabbá válik, a lakosság pedig egyre jobban belefárad a harmadik éve tartó orosz–ukrán háborúba.

Ugyanakkor a Le Monde francia napilapnak nyilatkozva Zelenszkij „nagyon-nagyon nehéz kérdésnek” nevezte azt, hogy Ukrajna hajlandó lenne-e területi engedményeket tenni a béke érdekében.

Az ukrán nemzeti gárda 15. zászlóaljának katonája Leleka ukrán felderítő drónt indít el a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen húzódó orosz front közelében 2024. július 29-én
Fotó: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Ismét kiderült, hogy tévút a szankciós politika

– Az oroszok ugyanazt játsszák el a cseppfolyósított gázzal (LNG), amit korábban az olajjal – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a közösségi oldalán Hortay Olivér, írja a Magyar Nemzet. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: már azelőtt, hogy az Európai Unió elfogadta volna a tizennegyedik szankciós csomagot – ami az LNG reexportjára is kiterjed –, Oroszország árnyékflotta építésébe kezdett, és új biztosítókat alapított. Azaz megteremtette a szállítmányok átirányításának lehetőségét. A szakértő szerint így a büntetőintézkedés nem „vágta földhöz” az oroszokat.

Hortay Olivér idézte Albert Einsteint, aki szerint ha ugyanazt tesszük újra és újra, de más eredményt várunk, az az őrület jele. Az üzletágvezető szerint jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon még hány kudarcra van szükség ahhoz, hogy Brüsszel beismerje, miszerint a szankciós politikája tévút.

Ukrajna felfüggeszti külföldi adóssága törlesztését

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán aláírta a külföldi adósság törlesztésének augusztus 1-től október 1-ig történő felfüggesztését lehetővé tévő határozatot.

Ukrajna a hónap elején jelentette be egy megállapodás előkészítését a kötvénytulajdonosok egy csoportjával közel 20 milliárd dolláros külföldi adósság törlesztésének az átütemezéséről. Majd július 22-én jelentették be az ideiglenesen elfogadott szerkezetátalakítási megállapodást, amelyet a kötvénytulajdonosok várhatóan a következő hetekben hivatalosan is jóváhagynak.

A szerdán aláírt határozat alapján Ukrajna nem fogja kifizetni az augusztus 1-jén esedékes, 2026-os lejáratú eurókötvény 34 millió dolláros kamatszelvényét. A hitelmegállapodás 10 napos haladékot biztosít minden esedékes kamattörlesztésre, de a kormány jelezte, hogy nem fog fizetni.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6881-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 7105-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 101 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában