Diplomácia

2 órája

Kövér László az Osztrák Nemzeti Tanács elnökével tartott munkamegbeszélést

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Osztrák Nemzeti Tanács elnökének meghívására kedden munkamegbeszélésen vett részt Bécsben – közölte az Országgyűlés sajtóirodája az MTI-vel.

MW

Wolfgang Sobotka, az Osztrák Nemzeti Tanács elnöke (j) hivatalában fogadja Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét

Forrás: MTI

Fotó: Országgyűlés Sajtóirodája

A két házelnök parlamenti eszmecseréjének középpontjában az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségi prioritásai, a gazdaság, a határvédelmi együttműködés, valamint az illegális migráció folyamatának megállítása szerepelt, de szó volt a nyugat-balkáni államok EU-csatlakozási folyamatának támogatása mellett a gázai konfliktusról, az antiszemitizmus európai megerősödéséről és az orosz-ukrán háborúról is.

A közlés szerint a két házelnök örömmel állapította meg, hogy Magyarország és Ausztria ki tudta bővíteni parlamenti szinten is együttműködését.

A rendszeres házelnöki találkozók, a baráti csoportok és szakbizottságok közötti véleménycserék, valamint az Osztrák Nemzeti Tanács és az Országgyűlés Hivatala közötti szoros kapcsolatokat és az uniós ikerintézményi és kapacitásfejlesztési programokban való közös részvételünket hozták fel példaként.

Kövér László megköszönte kollégájának a határvédelem terén, különösen a rendőri erők biztosításában nyújtott osztrák segítséget, a szerb–magyar határon a magyar kollégáikkal közösen járőröző osztrák rendőrök munkáját, ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bíróság döntését és az ezzel kapcsolatos pénzügyi szankciókat Magyarországgal szemben a menekültpolitikával kapcsolatban.

Wolfgang Sobotka elmondta, hogy 

Ausztria üdvözli és támogatja a magyar EU-elnökség által meghatározott prioritásokat, különösen azokat, amelyek „a Nyugat-Balkánnak az Európai Unióba való bekísérésével” és az illegális migráció elleni küzdelemmel függnek össze.

A Nemzeti Tanács elnöke aggodalmát fejezte ki Magyarország szerinte diszkriminatív piaci beavatkozásaival kapcsolatban az élelmiszer-kiskereskedelemben és az építőanyag-iparban, és arra kérte tárgyalópartnerét, hogy folytassanak megbeszéléseket erről. Kövér László házelnök a vitatott kérdések tisztázására a két ország között működő gazdasági kerekasztal fórumát javasolta.

A megbeszélésen mindkét tárgyalópartner elégedett volt a két ország turizmusának pozitív fejleményeivel. Kövér László elmondta: örülne, ha Magyarország mint turisztikai célpont a jövőben még nagyobb figyelmet kapna az Ausztriából érkező nyaralók részéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában