Kétes együttállás

Tegnap, 17:16

Októberre létrejöhet a baloldali nagykoalíció Gyurcsány-Magyar-Karácsony vezetésével

Megtörtént az első, informális találkozás a Karácsony Gergely a DK–MSZP–Párbeszéd főpolgármestere és Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke között. A Nézőpont Intézet elemzője elmondta, véleménye szerint a Magyar-Karácsony egyeztetések eredményeként októberben létrejöhet egy Magyar-Gyurcsány-Karácsony koalíció.

MW

Ősszel összeállhat az ó,-és újbaloldal?

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Molnár István Péter

Megtörtént az első, informális találkozás a Karácsony Gergely a DK–MSZP–Párbeszéd főpolgármestere és Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke között – írja a Magyar Nemzet.

Az egyeztetésről mindkét fél szűkszavúan nyilatkozott, Magyar Péter a közösségi oldalán mindössze annyit közölt,

a mai napon informális egyeztetést folytattam Karácsony Gergely főpolgármester úrral. A Tisza Párt nevében a közeljövőben a többi fővárosi frakció vezetőjével is felveszem a kapcsolatot.

Karácsony Gergely a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályán keresztül juttatott el a médiának egy rövid közleményt, anmelyben megerősítették a találkozó tényét, és azt ígérték, az egyeztetés eredményéről a megbeszélések lezárta után ad a Városháza tájékoztatást.

A Karácsony–Magyar-találkozóval kapcsolatban Rotyis Bálint, a Nézőpont intézet elemzője, elmondta, jelenleg Karácsony Gergely számára az a legfontosabb, hogy a fővárosi közgyűlésben többséget kell teremtenie.

Jelenleg Karácsony Gergely és a mögötte felsorakozott Gyurcsány-koalíció a kis frakciókkal nem tud többségre szert tenni. A két nagy frakció közül pedig reális esély csak a Tisza párttal való megegyezésre van. Ugyanis mind Magyar Péter, mind az alelnöke részéről voltak visszajelzések az elmúlt időszakban, hogy nem zárják ki a Karácsony Gergellyel való együttműködés lehetőségét

– jelentette ki Rotyis, majd hozzátette, nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a Tisza párt és az óbaloldal közti koalíció építésnek az első lépéseire már sor került Brüsszelben, amikor Magyar Péter pártja a háborúpárti koalíció részévé vált, és segítette Ursula von der Leyen hatalmon maradását. Így pedig a szakértő szerint a fővároson belül valójában az együttműködés csak folytatódni fog a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal, és a Tisza párt között.  Mindez hosszú távon pedig akár azt is jelentheti Rotyis Bálint szerint, hogy a Tisza párt és a Gyurcsány vezette koalíció együttműködésre léphet egymással a 2026-os választásokon.

A Magyar Nemzet teljes cikke IDE KATTINTVA olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában