Az Egyesült Államok szerint működhet Zelenszkij győzelmi stratégiája – frissül

938. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Joe Biden amerikai elnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Forrás: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool

Fotó: Chris Cleponis

Cikkünk frissül!

Oroszország soha nem hagyott fel a nukleáris fegyverek tesztelésével

A nyugati világ aggódva figyeli Oroszország nukleáris képességeit, és a hírek szerint a Kreml titokban folytatja az atomfegyverek tesztelését. Egy vezető orosz katonai szakértő, Vaszilij Dandikin most megosztotta a valóságot: Oroszország soha nem hagyott fel a nukleáris fegyverek tesztelésével, de nem hajtotta végre az utolsó lépést: a robbantást!

A szakértő a lenta.ru-nak elmondta: „Megállapodás született az Egyesült Államokkal, hogy nem fogunk ilyen teszteket végrehajtani. És valóban nem is végeztünk. Vagyis voltak tesztek, de csak a detonációig. Az tiltva volt. Kipróbáltunk minden új technológiát, elvet, feladatot, de nem vittük végig a folyamatot. De ha különleges utasítás érkezik, a Novaja Zemlján készen állunk arra, hogy újraindítsuk a teljes körű teszteket.”

Russia carries out test launch of intercontinental ballistic missile
Illusztráció
Forrás: AFP

Dandikin hozzátette, hogy ha az Egyesült Államok megújítja nukleáris arzenálját, Oroszország kénytelen lesz visszatérni a tesztekhez. Hozzátette, hogy az ilyen munka az Északi-sarkvidéken nem olyan veszélyes.

„A háttérsugárzás a területen normális, nincsenek fák. Gyakorlatilag nincs más, csak csótányok és patkányok. Éppen ezért egy időben a tesztek meglehetősen komolyak voltak, azok szinte minden fajtáját elvégezhették ott.”

A lenta.ru-nak korábban a Novaja Zemlja-i kísérleti terület vezetője, Andrej Szinyicin is megerősítette, hogy készek az atomfegyverek tesztelésének újraindítására „bármikor”.

A fegyverkísérletek újbóli megkezdésére nemcsak a személyzet, hanem a teljes anyagi-technikai bázis is felkészült – magyarázta Szinyicin. A telephely bármelyik pillanatban készen áll a parancs fogadására – tette hozzá.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el!

Dróntámadás miatt légiriadó több ukrán régióban

Dróntámaást indítottak az oroszok az éjszak folyamán, több ukrán régióban légiriadót rendeltek el. A dróntámadás Szumi, Harkiv, Herszon és Mikolaji régiókat is érintette – írta a Kyv Independent. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs jelentés.

Az Egyesült Államok szerint működhet Zelenszkij győzelmi stratégiája

Az Egyesült Államok tisztviselői látták Volodimir Zelenszkij elnök győzelmi tervét, és úgy vélik, hogy ez egy olyan stratégia, „amely működhet” – mondta Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete egy szeptember 17-i sajtótájékoztatón.

Zelenszkij szeptember 16-án azt mondta, hogy az Ukrajnára vonatkozó győzelmi terve több mint 90%-ban elkészült, és hogy a tervet a jövő héten fogja bemutatni a szövetségeseknek. A stratégia részleteit nem hozták nyilvánosságra. Thomas-Greenfield megerősítette, hogy az USA már ismeri a tervet, hozzátette: az Egyesült Államok reméli, hogy jövő héten, az ENSZ 79. közgyűlésén New Yorkban népszerűsíteni tudja Zelenszij  tervét a világ vezetői körében.

Több mint tízezren jöttek hétfőn Ukrajnából

Magyarország területére hétfőn az ukrán-magyar határszakaszon 5865 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4733 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 45 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (ORFK)

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában