Közel-keleti konfliktus

20 órája

A török elnök Izrael elleni szövetségre buzdította az iszlám országokat

Az izraeli–palesztin háború 337. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Recep Tayyip Erdogan török elnök

Fotó: Anadolu via AFP

A török elnök Izrael elleni szövetségre buzdította az iszlám országokat

Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólította szombaton az iszlám országokat, hogy hozzanak létre szövetséget a szerinte „terjeszkedéssel fenyegető” Izraellel szemben.
Az államfő arra reagált, hogy palesztin és török tisztségviselők közlése szerint izraeli katonák okozták a halálát egy török-amerikai nőnek pénteken Ciszjordániában egy telepbővítés elleni tüntetésen.

Az egyetlen lépés, amely megálljt parancsol az izraeli arroganciának, banditizmusnak és állami terrorizmusnak az iszlám országok szövetsége lehet

– jelentette ki Erdogan az iszlám iskolák egyesületének Isztambul közelében tartott rendezvényén.

Az izraeli hadsereg a pénteki incidens után közölte, hogy megvizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint egy külföldi nő életét vesztette.

Az izraeli hadsereg csapást mért a Hamász parancsnoki központjára Gáza északi részén

Az izraeli hadsereg (IDF) csapást mért a Hamász palesztin szélsőséges szervezet parancsnoki központjára Gáza északi részén.

Az IDF szombat reggeli közleménye szerint az izraeli légierő megtámadta a Hamász parancsnoki és hadműveleti központját, amely az észak-gázai Dzsabalia egyik iskolájában működött. 

A palesztin szélsőséges szervezet itt tervezte és készítette elő terrortámadásait. Az IDF hangsúlyozta, hogy a létesítmény közelében élő civilek veszélyeztetésének csökkentése érdekében több intézkedést hozott, így például precíziós lőszereket használt a támadás során.

Előzőleg a WAFA palesztin hírügynökség arról jelentett, hogy a dzsabaliai iskolát – amelynek udvarán sátrakban tartózkodtak a menekültek – ért légicsapásban 13 ember meghalt és 15-en megsebesültek.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában