Köze-keleti konfliktus

2 órája

Joe Biden szerint közel a megállapodás a gázai tűzszünetről – frissül

Az izraeli–palesztin háború 331. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Joe Biden amerikai elnök beszél a Maryland állambeli Largóban tartott rendezvényen 2024. augusztus 15-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Shawn Thew

Cikkünk frissül

Palesztin fegyveresek agyonlőttek három izraelit egy rendőrautóban Ciszjordániában

Palesztin fegyveresek tüzet nyitottak egy rendőrautóra Ciszjordánia déli részén, Tarkumija mellett az autópályán, megöltek három embert, majd elmenekültek 

– jelentették az izraeli biztonsági szervek vasárnap reggel.

Az izraeli hadsereg (IDF) üldözőbe vette a merénylőket. A feltételezések szerint egy elhaladó járműből nyitottak tüzet a rendőrautóra, majd gyalog menekültek el a helyszínről.

A mentőszolgálat közölte, hogy három életveszélyesen súlyos állapotban lévő áldozatot láttak el, egy harminc év körüli férfit, egy harminc év körüli nőt és egy ötven év körüli férfit, akik később belehaltak sérüléseikbe.

A harmincas éveiben járó férfit és nőt a helyszínen halottaknak nyilvánították, az ötven éves férfi pedig a kórházba szállítás közben halt meg jelentésük szerint.

A húszi lázadók megtámadtak egy hajót Jemen partjainál

A húszi lázadók azt állították szombaton, hogy támadást hajtottak végre egy kereskedelmi hajó ellen Jemen partjainál, a többnemzeti haditengerészeti erők pedig korábban arról számoltak be, hogy egy libériai zászló alatt közlekedő hajó volt a célpontja két ballisztikus rakétának, amelyek a hajó közelében felrobbantak.

Jahja Szári, a húszik szóvivője azt mondta: „a jemeni fegyveres erők (...) katonai műveletet hajtottak végre a Groton hajó ellen az Ádeni-öbölben”. Hozzátette, hogy a támadás „pontosan és közvetlenül találta el a hajót”, hangsúlyozva, hogy ez volt a második támadás a hajó ellen "az augusztus 3-án történt első után".

Szombaton a bahreini székhelyű, az Egyesült Államokat és európai országokat tömörítő multinacionális haditengerészeti koalíció által vezetett Közös Tengeri Információs Központ (JMIC) arról számolt be, hogy a Groton nevű hajót „két ballisztikus rakétával vették célba 130 tengeri mérföldre (240 kilométerre) keletre Ádentől, a dél-jemeni nagyvárostól”.

A közlemény szerint az első rakéta „a hajó orrától 50 méterre”, a "második pedig „a hajó tatjától 50 méterre” csapódott be, hozzátéve, hogy a hajó folytatta útját anélkül, hogy bármilyen kárt szenvedett volna.

A támadásról a brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) is beszámolt.

A JMIC úgy véli, hogy „a Groton azért került célkeresztbe, mert a közelmúltban ugyanannak a társaságnak más hajói is jártak izraeli kikötőkben”.

A Gázai övezetben zajló háború miatt, a palesztinokkal való szolidaritásból november óta a húszik Jemen partjainál több olyan hajót is megtámadtak, amelyekről úgy vélték, Izraelhez kötődnek. Ezek a támadások megzavarták a forgalmat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben, amely a világkereskedelem számára létfontosságú tengeri övezet. Ezért az Egyesült Államok többnemzetiségű tengeri koalíciót hozzott létre, hogy csapást mérjen a lázadók jemeni célpontjaira, néha az Egyesült Királyság segítségével.

Joe Biden szerint közel a megállapodás a gázai tűzszünetről

Az elnök újságírók kérdésére ismét a háború végének szükségességéről beszélt, és óvott a korai következtetések levonásától az izraeli hadsereg által a Gázai övezetben talált holttestek személyazonosságát illetően. Megállapította, hogy sok a bizonytalanság az ügyben, és azt mondta, a nyilvános információval meg kell várni, amíg a családokat értesítik.

Az izraeli hadsereg feltételezése szerint elképzelhető, hogy a Hamász által tavaly október 7-én eljurcolt túszok holttesteire bukkantak.

Úgy hiszem, hogy a küszöbén vagyunk a megállapodásnak

– fogalmazott Joe Biden a katari–egyiptomi–amerikai közvetítéssel zajló tűzszüneti tárgyalásokra vonatkozó kérdésre, és megjegyezte: „itt az idő, hogy a háború véget érjen”.

Ez történt szombaton:

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában